Fenyőmagos spenótos kéregben sült ördöghal

  • 2018.04.30.
  • 3

 Mindig öröm friss ördöghal-filét kapni, mert az egyik legfinomabb ízű tengeri hal - teljesen szálkamentes, porcos hal lévén. A halat nem nagyon kedvelőknek az ismerkedést érdemes az ördöghallal kezdeni: semmi szálka, sem halszag, tömör fehér halhús és nagyon finom íz jellemzi. Már többször megírtam, hogy szoktam elkészíteni, de most - persze sokat szörfölve a neten inspirációért - kitaláltam egy új elkészítési módot, amit legott ki is próbáltam. Ilyen lett:

Ez egy ördöghal-filé, a hal fele, fej és gerinc nélkül, lebőrözve, elég méretes, ötven dekán felüli darab.

 Felvágtam medallionokra, besóztam és borsoztam és citromlével meghintve félretettem. Összekészítettem a kéreg vagy panád hozzávalóit: leveles spenót (fagyasztott), pirított fenyőmag, olivaolaj, zsemlemorzsa, só, bors.

A fenyőmagot késsel durvára vágtam és összekevertem a többi hozzávalóval, majd ízesítettem három gerezd zúzott fokhagymával, szárított kakukkfűvel és petrezselyemzölddel. Annyi olivaolajat adagoltam hozzá, hogy kenhető sűrűségű legyen a massza. Megkóstoljuk, elég-e a só, bors: már ilyenkor is finom az íze a spenót - fokhagyma - fenyőmag keveréknek.

 Az ördöghal-érméket egy porcelán sütőtálba tettem, alá olivaolajat öntve.

 A filék tetejére kanalaztam a bevonatot, kissé rányomva a halszeletekre, a végén olivaolajjal megspriccelve.

Sütés 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 - 20 percig. Közben elkészült a sáfrányos rizs is.

 Az öt ördöghal-érmét ketten fogyasztottuk el a finom sáfrányos rizzsel.

 Finom és könnyű, ugyanakkor exkluzív étel, ünnepi alkalmakra is érdemes elkészíteni, mert előzetesen összeállítható és csak meg kell sütni. A spenótos-fokhagymás-fenyőmagos rátét remekül harmonizált a finom halhússal.

Nézzétek meg a Lepcsánkparty korábbi ördöghal receptjeit is:
http://lepcsankparty.blog.hu/2015/05/18/kivul_ronda_belul_finom_az_ordoghal
http://lepcsankparty.blog.hu/2016/11/21/ordoghal_tengeresz_modra_rape_a_la_marinera