Nyúl vadasan 45 perc alatt

  • 2018.03.19.
  • 8

A vadas szubjektív műfaj, mindenki egyéni ízlése szerint készíti. Ez az én verzióm, a szokásos "könnyen - gyorsan" módon. Cakkumpak kész háromnegyed óra alatt, friss zöldségekkel, nem porból, nem mélyhűtött kész mártással. Hogy hogyan? Nagyon egyszerű, már mutatom is.

 Mostanában gyakran kapható egyik kedvenc üzletláncomban darabolt konyhakész nyúlcsomag, mégpedig a legjobb részei: gerinc és comb. Három szál sárgarépa, két petrezselyemgyökér, fél karalábé és darabka zeller, egy fej hagyma megtisztítása pár perc és már rakhatjuk is össze a vadast.

 Néhány dekányi kockázott szalonna kiolvasztott zsírján felteszem pirítani a kuktafazékban a darabokra vágott répát - ez különösen jó ízt ad.

 Pár perc múltán mehet hozzá a többi feldarabolt zöldség, a kettévágott hagyma, két-három fokhagymagerezd és a megmosott húsdarabok. Együtt pirítom őket még pár percig. Ízesítés: só, bors, darabka citromhéj, két babérlevél, morzsolt kakukkfű, szegfűbors és borókabogyó a vadas ízhatás fokozására. 

 Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje és mehet is rá a kuktafedél. A jelzéstől számítva 30 perc bőven elég ahhoz, hogy elkészüljön.

 A puha húsdarabokat átteszem egy nagyobb jénai tálba. A fazékban maradt zöldségek közül eltávolítom a babért, a citromhéjat és a nagyszemű szegfűborsot, borókabogyót. Kezdődhet a vadas mártás megkomponálása! Botmixerrel összeturmixolom a zöldségeket. Először jön a mustár: én kétfélét rakok bele, dijonit és édes bajor mustárt, majd egy evőkanál cukrot (ha lehet, barnát). Keverek egyet rajta, megkóstolom: ha szükséges, még sózom, borsozom. A finomhangolás következik: néhány löttyintés személyes kedvencemből, a Worcestershire-szószból -  a sötét melasz extra ízt ad a mártásnak.

És a reszelt citromhéj, kezeletlen citromból, ami különösen pikánssá teszi a vadasmártást. Egy fél pohár tejföl jöhet még hozzá és végül még jól összeforralom. A háttérben látszik, hogy már főnek a zsemlegombócok: német előkészített knédlicsomagocskák (saját készítésű zsemlegombóccal rendesen túllépnénk a háromnegyed órás elkészítési időt, de ünnepi alkalmakkor persze magam kockázom a zsemlét a gombóchoz).

 Tálalásra várakozik a nagy tálban a vadas nyúl, mellette a zsemlegombócokkal.

 Négy személynek is elegendő ebédre: egészséges, könnyű és finom.