Török sült tejberizs

  • 2018.02.12.
  • 3

 Sok országban népszerű a tejberizs, de ez a török módra készülő desszert - eredeti nevén a Fırın sütlaç - különösen finom, mert a sütés extra ízeket hoz elő belőle. Ideje volt idehaza is kipróbálni: gyorsan elkészül és szívesen kanalazza kicsi és nagy.

 Kerekszermű fajtát érdemes használni hozzá, ami gyorsan megpuhul. 10 deka átmosott rizst fél liter vízben csipet sóval elkezdünk főzni, majd ahogy elfő a víz, tejjel pótoljuk. Időközben 8-9 deka kristálycukrot is szórunk bele - ettől kezdve alacsony hőfokozaton gyakori keverés mellett főzzük cirka 7-8 percig, amíg megpuhul a rizs. Ízesítjük egy-két teáskanál vaniliakivonattal (vagy ha nincs, két csomag vaniliás cukorral).

 Egy másik edényben kevés tejjel elkeverünk két tojássárgát és egy-két teáskanál kukoricakeményítőt, majd óvatosan a tűzről lehúzott tejberizsbe keverjük.

 Egy nagy tepsibe két ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a szuffléformákat és belekanalazzuk a masszát. Végül barnacukorral is megszórjuk, sőt, lehet fahéjas cukorral is - de ez nem kötelező elem. 

A sütőt grillfokozatra kapcsolva kb. 15 percig kell sütni, hogy kellemesen megbarnuljon a tejberizs teteje. 

 Nagyon finom frissen készítve, melegen is, de hidegen is jólesik.

 Krémesen puha a belseje, roppanós a teteje. 

Hozzávalók hat személyre:
10 dkg kerekszemű rizs
1 csipetnyi só
8-9 dkg kristálycukor
5 dl tej
2 tojás sárgája
2 teáskanál vaniliakivonat /vagy 2 csomag vaniliás cukor/
1-2 teáskanál kukoricakeményítő
a tetejére barnackor - esetleg őrölt fahéj