Rizsázzunk " melyik rizst mire és hogyan használjuk?

  • 2018.09.30.
  • 4

A rizs az emberek 60 százalékának fő táplálékát jelenti. Magyarországon főként köretként esszük, Indiában és Kínában a kenyér szerepét is betölti.Míg korábban volt A RIZS (egyfajta volt kapható és kész – legalábbis én így emlékszem), az utóbbi nagyjából tíz évben megjelentek a különlegesebb rizsfajták is az itthoni üzletekben, de sokan nincsenek tisztában vele, mit mire érdemes használni és hogyan kell elkészíteni.Basmati rizs: Nagyon hosszú szemű, aromás, illatos rizsfajta, a neve is azt jelenti szanszkritül, hogy illatos. Barna és fehér változatban is kapható.20 percig kell főzni, ez az idő csökkenthető, ha előzőleg beáztatjuk.Íze jellegzetes, állaga lágy, a szemek nem hajlamosak az összetapadásra. Ideális köretként, vagy indiai ételek, curryk mellé.Ennek van a rizsek között a legalacsonyabb glikémiás indexe, tehát a szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, így cukorbetegek, diétázók számára ez a legjobb megoldás.Vörös rizs: A vörös rizst csak hántolják, ezért sokat megőriz eredeti tápértékéből. Két fő fajtája van, a hosszú szemű red cargo, amit Thaiföldön termesztenek, és a közepes szemű butáni vörös.A főzési ideje 15-20 perc.Enyhén rágós, ezért érdemes fél órára beáztatni annak, aki a puhább rizseket kedveli. Íze a barna rizsére emlékeztet, de van egy jellegzetes, földes aromája.Jázmin rizs: Van barna és fehér változata is. Jellegzetes, virágos íz és illatjegyei vannak, enyhén diós utóízzel. A szemek a főzés során egymáshoz tapadnak.A főzési ideje nagyjából 20 perc. A legjobb ízhatást akkor érhetjük el, ha a fehér rizsnél kevesebb vízben készítjük el, egy adag rizshez egy-másfél adag vizet adva. Sült és gőzölt rizsnek is ideális.Ez a rizs rendelkezik a legmagasabb GI-vel. Konkrétan 109, ami a tiszta glükóznál is több. Bár bővelkedik A és B vitaminban és antioxidánsokban is, komoly vércukor-ingadoztató hatása miatt fogyasztásánál érdemes visszafogni magunkat.Fekete rizs: A fekete rizs színét az antocianin tartalma adja, egyébként ettől lesz a cékla és a vöröskáposzta is színpompás. Elsősorban édességekhez használják, erősen diós aromája van.A főzési ideje 60 perc.Rizotto rizsek: Főzés közben krémes állagot kap, de a szemek mégsem főnek szét (az olasz tésztákhoz hasonlóan al dente, azaz fogkeményre főzve az igazi), ezért alkalmasak rizottóhoz vagy tejberizshez.Calrose rizs: Ragacsos állaga miatt sushihoz használják.Vadrizs: Ez valójában nem rizs, hanem egy fűféle termése, de ugyanúgy használható, mint a pergősebb rizsfélék.Főzési ideje hosszabb kb. 50 perc.Íze igen intenzív, ezért a leggyakrabban valamilyen rizsfajtával elkeverve fogyasztják. B-vitamin, niacin és riboflavin tartalma magas, ráadásul teljesértékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes aminosavat, kiemelkedően egészséges rizshelyettesítő. Ez is gluténmentes.A rizsből készítenek rizstejet, rizslisztet, rizstésztát, rizsecetet, rizspálinkát és rizsbort is. És nem csak növény termését használják, hanem természetesen a szalmáját is, melyből zsákok, kalapok, kosarak lesznek. A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol rengetegféle rizst, illetve abból készült terméket találsz. Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Rizs