Rizsázzunk " A vagy B, fényezett vagy fényezetlen, fehér vagy barna?

  • 2018.09.22.
  • 1

A rizs a krumpli mellett a második legkedveltebb köretfajta Magyarországon. Sok fogy belőle, de tudja-e mindenki, hogy melyik rizsfajta mire való, mi a különbség a fehér és barna rizs között, melyik egészségesebb, mi az A és mi a B rizs, fényezett vagy fényezetlen?Nézzük!Fehér és barnaMindkét fajta rizs alapja ugyanaz a növény, a feldolgozás során a barnánál hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti hártyát (korpát és csírát), amelyben az értékes tápanyagok többsége található. Ebből a szempontból egészségesebb a barna, illetve a glikémiás indexe is alacsonyabb (bár nem sokkal), azaz a vércukorszintünket jobban kordában tudjuk tartani vele. Viszont hiába a barna rizsben levő több tápanyag, mert a szintén hártyában található fitinsav, ami meg pont akadályozza ezek felszívódását. Ha ez ellen akarunk tenni, akkor áztatni vagy fermentálni kell a barna rizst.A barna rizsben ugyan több a rost és a fehérje, de cserében kalóriából, zsírból és szénhidrátból is több van benne.Tehát nincs egetverően nagy különbség a fehér és barna rizs között, mértékkel fogyasztva egyikkel sem foghatunk mellé, cukorbetegség esetén érdemes a barnát választani.A vagy BA betűjelzést a rizs minősége szerint adják, a benne található szemtörmelék és idegen anyagok mennyisége szerint. A magyar szabály szerint az A rizsben 0,2 százalék idegen anyag és 10 százalék rizsszem törmelék, a B minőségűben 0,3 százalék idegen anyag és 20 százalék törmelék lehet.Fényezett és fényezetlenAmikor a barna rizsről koptatással eltávolítják a korpát és csírát, akkor fényezetlen fehér rizst kapnak.Fényezett rizs esetében a szemeket glükózzal és talkummal fényezik, gyakorlatilag fényesre csiszolják. Ettől kissé csökken a tápértéke, de kevésbé tapad főzés után össze.Legyen Ön is milliomos!Hogy mi köze a pénzkötegeknek a rizshez? A hagyomány szerint az esküvő utáni rizsszórástól lesz az ifjú pár gazdag, termékeny és gondtalan.Németországban a gyermekáldás is megállapítható ezután, amennyi rizsszem fennakad a rizsszórás után a menyasszony és vőlegény hajában, annyi gyerekre számíthatnak.Nem csak  az esküvővel kapcsolatosan vannak “rizses” babonák, hagyományok. Távol-Keleten meg kell enni az összes rizst, különben szerencsétlenség éri a házat. A thaiok ezzel szemben mindig meghagynak egy keveset a ház szellemének. A vietnámiak pedig egyenesen külön terítenek a halottak szellemének.Illetlenség a japánoknál az evőpálcikát a rizsbe szúrni, mert ez csak a gyászszertartásokon felállított oltárokon szokás. Ha mégis megteszi valaki, akkor ezzel megjósolja a helyiségben levők egyikének a halálát. Arról, hogy melyik rizs mire való, a következő bejegyzésben lesz szó.A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol mindeféle és -fajta rizst és rizsből készült élelmiszert megtalálsz. Ha tetszett a  bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebok oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Rizs