A szaftos sült csirke titka

  • 2018.03.07.
  • 5

A csirkére hamarosan rátérek, de előbb a jó hír. :) Akik a blog Facebook oldalát követik, már olvashatták a hírt, hogy január 12-én szerencsésen megszületett a kislányunk. Zoé baba azóta szépen fejlődik, eszik-alszik. Nagyon jó baba, még arra is hagy időt anyának, hogy süssön-főzzön, mint azelőtt.
Igaz, nem mindig jut sok idő a főzőcskézésre, ezért mostanában előnyben részesítem azokat a fogásokat, amik gyorsan, könnyen, egyszerűen elkészíthetőek. Itt jön képbe a sült csirke. Ami amúgy egy nagyon gusztusos étel, és mivel az ünnepi asztalon is megállja a helyét, azt gondolnánk, hogy milyen őrült bonyolult elkészíteni. De nem.

Ha azt akarjuk, hogy ne száradjon ki, ne kelljen állandóan ránézni, és locsolgatni a saját kisült levével, akkor elő a csodás sütőzacskóval! Tudom, aki gyakorlott szakács, annak ez nem új dolog, ez most azoknak a kezdő konyhatündéreknek szól, akik nem mernek bonyolultabb fogásokat elkészíteni, mert félnek, hogy nem sikerül.
A sütőzacskó remek találmány a kezdőknek és a krónikus időhiányban szenvedőknek. Vagy a kisgyerekes anyukáknak, akiknek nincs idejük órákig a konyhában sürgölődni a kicsik miatt. Hétköznapi vacsoraként le lehet vele nyűgözni a munkából hazatért fáradt férjeket, de vendégváráskor is szuper, vagy egy jó kis családi ebédre.
Szaftos sült csirke
Hozzávalók:
- 1 gyönyörű egész csirke
- 1 sütőzacskó
- olaj vagy vaj
- fűszerek
Elkészítés:
Roppant egyszerű: a pácoláshoz fűszeres olajat vagy vajat készítünk. Sót, borsot, ízlés szerinti fűszereket keverünk el egy kevés olajban vagy puha vajban, és jól bedörzsöljük vele a csirkét. Nyugodtan juthat a belsejébe is, sőt, tehetünk bele hagymát, fokhagymát, citromot, zöldségeket, fűszernövényeket, ki mit szeretne, mert ezek remek aromát adnak a csirkének sülés közben.
A befűszerezett csirkét, ha időnk engedi, egy kicsit lehet pihentetni is a hűtőben, hogy jól átjárják a fűszerek, de nem kötelező, azonnal is betehetjük a zacskóba. A zacskó száját bekötjük (általában mindegyikhez jár hőálló kötöző), és egy hegyes késsel itt-ott megszurkáljuk, hogy a forró levegő sülés közben távozni tudjon.

A bezacskózott csirkét egy sütőlapra/tepsire helyezzük, és mehet az előmelegített sütőbe. 200 fokon annyi ideig ajánlott sütni, amennyi a csirke súlya, azaz egy két kilós pipit két óráig. Ha fiatal és zsenge, elég rövidebb idő is. Az utolsó fél órában a zacskót fent középen kivágjuk, félrehúzzuk, és hagyjuk megpirulni a csirke bőrét. Ha nem akarjuk ropogósra, időnkét locsoljuk meg az alatta lévő kisült levével.
Ha szép színt kapott, készen is van, lehet tálalni tetszőleges körettel, és bezsebelni az elismerő pillantásokat és hümmögéseket. :) A végeredmény étvágygerjesztő, nagyon finom, és csak annyi időt töltöttünk a konyhában, amíg befűszereztük, és betettük sülni, a többit a sütő elvégezte helyettünk.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.

Mi is szeretjük a grillpipi pózt :)