Rahátos kalács

  • 2017.05.02.
  • 6

Most hozom a kalácsreceptet, amit húsvétkor ígértem. Rahátos kalácsot sütöttem akkor. A rahát más néven szultánkenyér vagy török csemege. Tulajdonképpen színes gyümölcszselé kockákra vágva, porcukorba forgatva. Török desszert, ők pisztáciát, és mindenféle magvakat is szoktak még bele tenni.

Nálunk kevésbé elterjedt, de Romániában kedvelt édesség. Mindig hozunk belőle egy adaggal, mert az Édes nagyon szereti. Én nem vagyok oda semmilyen zselés desszertért, de kalácsba sütve kifejezetten ízlett. Most először sütöttem rahátos kelt kalácsot, és nagyon jól sikerült, hamar el is fogyott.

Azt ígértem a múltkor, mesélek a több hónapos kimaradásról is. Az évkezdés minden vállalkozás számára nehéz időszak, nem ment minden simán nálam sem, de azóta ez megváltozott hála az égnek. Márciusban pedig váratlanul meghalt édesapám, ami nagy törést jelentett az egész család számára. Nehéz elfogadni és feldolgozni. Egy gyerek életében ez a legnehezebb és legfájdalmasabb dolog, de sajnos ez az élet rendje.

Azt tanácsolom mindenkinek, akinek még élnek a szülei, hogy öleljék, puszilják őket, mondják nekik, hogy szeretik még ma, mert lehet, hogy nem lesz már holnap, és az nagyon tud fájni. Az ember ezt akkor érti meg igazán, ha vele történik, amikor átéli, de sajnos akkor már késő. Szeressetek most! A legfontosabb dolog az életben a szeretet és a család, nincs más, ami számít. Mindig is így gondoltam, és ezután is így fogom.
Rahátos kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 50 dkg rétesliszt
- 50 dkg rahát
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 3 dkg élesztő (friss vagy instant)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk. só
- 1 tojássárgája a lekenéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba (amiben lesz elég helye megkelni a tésztának) beletesszük az összekevert lisztet. A közepébe csinálunk egy mélyedést, beleszórjuk a cukor egy részét, az élesztőt (én instanttal dolgoztam, és ezt is fel szoktam futtatni, bár nem szükséges). Ráöntjük a langyos tej egy részét, a mélyedés pereméig, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, egy kiskanál sót, a tojássárgájákat, az olvasztott vajat, a maradék tejet és egy citrom lereszelt héját.

Az egészet jól összegyúrjuk, míg egy rugalmas és könnyű tésztát kapunk. Kis cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (én ágyban szoktam paplan vagy takaró alatt). Ha van időnk, egy óráig kelesztjük, ha nincs elég fél óra, negyven perc is. Közben a rahátot kis hasábokra vagy kockákra vágjuk. Én háromféle színűt használtam: sárgát, pirosat és zöldet. Minél több színűt, ízűt használunk, annál színesebb és mutatósabb lesz a végeredmény.

Ha a tésztánk megkelt, két vagy három részre osztjuk, ennek megfelelően két nagy vagy három kis csinos rúd kalácsunk lesz. Kinyújtjuk őket egyesével lisztezett felületen, megszórjuk a feldarabolt raháttal, és feltekerjük őket. Sütőpapíros tepsibe rakjuk egymástól kis távolságra (lehet még 20-30 percet keleszteni ilyenkor is, ha van időnk), a tetejüket megkenjük egy tojássárgájával, és előmelegített sütőbe tesszük őket. 170 fokon (alsó+felső módban) 45-50 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kapnak (tűpróbát is lehet csinálni).

Csak bírjuk kivárni míg langyosra hűlnek, akkor már vághatjuk, és kóstolhatjuk őket. Szép színes, mutatós süti, és nagyon finom, hamar a gyerekek kedvencévé válik.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.