Szilvás tejes pite

  • 2016.10.27.
  • 1

A tejpite és a tejes pite isteni desszertek. Előbbi sok tejjel és tejszínnel készül, állagra nagyon hasonlít a sajttortához. Utóbbiba kevesebb tej kerül, tésztája könnyű, piskótaszerű tejes utóízzel. Mindkettő bármilyen gyümölccsel elkészíthető, és nagyon finom.

A múltkor vidékről kaptunk finom szilvát, amiből maradt még egy kis adaggal. Legközelebb még többet fogok beletenni, mert a tészta jó vastag, szinte eltűnt benne az a kis szilva. Viszont szuper puha és ruganyos lett, és a fahéjas szilva íze is tökéletesen illett hozzá.
Szilvás tejes pite
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 4 dl tej
- 3 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
- szilva
- cukor
- fahéj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, és egy csipet sóval. Egy másik tálban a tojásokat kézi habverővel simára keverjük a vaníliás cukorral, a tejjel, és az olajjal. Végül jól összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, és kész is a tészta.

A tepsit vajjal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. A szilvákat kimagozzuk, és a tepsi aljára tesszük. Megszórjuk fahéjjal és cukorral, végül ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben közepes fokozaton (légkeverésesben 150 fokon) 40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba!).

A formában hűtjük ki, majd kifordítjuk egy tálra, így a szilvás része kerül a tetejére. Felkockázzuk, és porcukorral vagy anélkül, vagy egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk. Nagyon finom! Próbáljátok ki a barackosat, vagy a meggyes tejpite változatot is!

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.