Zabpelyhes cukkinilepénykék Kata konyhájából

  • 2018.07.06.
  • 6

...sok-sok maggal és sajttal. Sütőben sütve, olaj nélkül. Ízletes csemege az egészségesebb fajtából. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, pénztárcabarát fogás. 

 
Hozzávalók:
50 dkg cukkini (lereszelve és levétől kinyomkodva)
3 tojás
1-1 evőkanál lenmag és napraforgómag
6 evőkanál zabpehely

fokhagyma
5-5 dkg reszelt füstölt és sima sajt vegyesen
A tetejére:
2 evőkanál szeletelt mandula (pirítva)
A cukkinit megpucoljuk, magházától és magjaitól megszabadítjuk. Lereszeljük egy mélyebb tálba, majd megsózzuk. Keverjük meg, hagyjuk pihenni kb. 20 percig, míg levet ereszt. Majd nyomkodjuk ki a levét, és tegyük a tálba a többi hozzávalót is, majd jól keverjük össze. Nagyon lágy, szinte folyós masszát kapunk.
Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra. A szeletelt mandulát kevés sóval, sima (teflonos) lábosban pirítsuk aranybarnára. Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd evőkanál segítségével kanalazzunk egymás mellé halmokat a cukkinis masszából, tetejüket szórjuk meg mandulával. Toljuk az előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük készre a lepénykéket. Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal egyszerűen nagyszerű!