Gyümölcsös "tiramisu" - könnyű, krémes, habos finomság

  • 2018.07.02.
  • 1

Most friss ribizlivel, málnával és áfonyával. Ez a gyorsan és nagyon könnyen elkészíthető desszert szinte elolvad az ember szájában. Nem túl édes, kellemesen savanykás, üdítő finomság. Szinte semmilyen konyhai gyakorlatot nem igényel, mégis lehet "villogni" vele, hiszen rendkívül mutatós édesség.

Hozzávalók:
1 nagy csomag babapiskóta (tiramisu piskóta - van cukrozott és cukor nélküli változata is - én az Aldiban vettem)
50 dkg mascarpone
6 dl habtejszín (lehetőleg Hullala)
2 csomag vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja, gyümölcshúsa és 1-2 evőkanál leve
tej (kb. 3-4 dl)
A tetejére:
bogyós gyümölcsök (málna, ribizli, áfonya vegyesen)
Az elkészítéséhez vegyünk elő egy nagyobb tálat - üvegtálban a legmutatósabb. Lehet mélyebb - akkor több réteg lesz, lehet laposabb, akkor kevesebb emeletet halmozunk egymásra.
A krémet készítsük elő - ehhez vegyünk egy mély keverőtálat, és verjük fel a tejszínt habbá. Mikor már majdnem kemény, adagoljuk hozzá a vaníliás cukrot és porcukrot apránként. A szoba hőmérsékletű mascarponét a leglassabb fokozaton, vagy kézi habverővel keverjük a tejszínhabhoz. Adjuk hozzá a citrom héját reszelve, a húsát, és a levéből 1-2 evőkanálnyit. Érdemes közben kóstolni és saját ízlésünk szerint cukrozni, savanyítani.
Sorakoztassunk egy réteg babapiskótát az edény aljára, hogy teljesen befedje, majd kanalazzunk mindegyik piskótára egy-egy evőkanál tejet. Ezzel kellemesen puhává, omlóssá varázsoljuk. Amikor ezzel megvagyunk, oszlassunk el egy adag krémet a piskóta rétegen, figyelembe véve, hány emeletes lesz a desszertünk. Ha szeretnénk, megszórhatjuk pár szem gyümölccsel, de tartogathatjuk a tetejére is az összeset. Folytassuk ezt a fajta rétegezést egészen addig, míg - krémmel befejezve - tele lesz a tálunk. 
Tegyük az édességet egy éjszakára, de legalábbis pár órára hűtőbe, ügyelve arra, hogy jól lefedjük, nehogy átvegye a hűtő "szagát". Majd tálalás előtt halmozzunk a tetejére annyi gyümölcsöt, amennyit csak nem szégyellünk! A végeredmény egy habkönnyű, csodásan gyümölcsös finomság lesz.