A legfinomabb császármorzsa (smarni)

  • 2015.04.02.
  • 1

A császármorzsa, avagy a smarni a császárok eledele :-) Sokan, sokféleképpen készítik. A hagyományos változat szerint az elkészült apró-morzsát sütőben kiszárítják és forrón, lekvárral tálalják. Nálunk az alábbi, kicsit palacsintaízűbb és kevésbé száraz verzió viszi a prímet:
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg búzadara
7 dkg finomliszt
1 zacskó vaníliás cukor
1 csipet só
1 citrom héja
10 dkg cukor
2,5 dl tej
3 tojás
1 evőkanál margarin
Elkészítés:
A búzadarát és a lisztet keverjük össze a tejjel, majd egy órát pihentessük. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral  és a vaníliás cukorral, majd adjuk a búzadarás-tejes liszthez. A fehérjéket a sóval és a citromhéjjal vejük habosra és óvatosan vegyítsük el a masszával. Egy palacsintasütőnél nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a margarint és amikor forró, öntsük bele a tésztát. Miközben sül, folyamatosan "vagdossuk" a smarnit, míg körömnyi méretű darabkákra nem esik szét. Forgassuk és amikor szép aranyszínű, akkor készen is vagyunk :-) Lekvárral az igazi, de fogyaszthatjuk gyümölccsel, vaníliás cukorral, fahéjjal megszórva. Jó étvágyat!