Cseresznyés pite

  • 2014.06.15.
  • 7

Gyors, könnyű, finom, egyszerű, kezdőknek is, cseresznyéből, de más gyümölcsből is, vendégségbe, vasárnapra, desszertnek, uzsonnának, mindig... (talán tovább ragozni nem érdemes; finom és kész)
Cseresznyés pite - hozzávalók:
fél kg cseresznye (magozzuk ki!)
10+10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis doboz kefír
1 mokkáskanál sütőpor
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
25 dkg margarin
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sütőporral, majd a kefír, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, vaníliás cukor és a margarin összedolgozásával készítsünk könnyű tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele vékonyan a tésztát (a türelmesebbek ki is nyújthatják); éppen az a vastagság jó, amikor még nem szakad át a tészta. Oszlassuk el rajta egyenletesen a kimagozott cseresznyeszemeket, majd azokat szórjuk meg a maradék, kb. 10 dkg cukorral. Aki szereti, egy kis fahéjat is szórhat rá (én sajnos nem szeretem, így amiből lehet, kispórolom...). Majd erre rétegezzük a maradék tésztát. Ha nincs időnk, kedvünk bajlódni az egyenletes elosztással, akkor egyforma vastagságú rácsokat is sodorhatunk a tetejére. Kenjük meg a tésztát a maradék tojássárgával és már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára. Aki nagyon édesszájú, a tetejét megszórhatja porcukorral, de szerintem a cseresznye íze természetesebb, ha nem teszünk a tetejére plusz édeset.