Spárgareggeli 1. Posírozott tojás iberico sonkával és spárgával

  • 2013.06.25.
  • 0

A spárgaszezon végén járunk, de ha nyitott szemmel járunk, még beszerezhetünk egy csomaggal, és mivel már sok spárgás vacsorát és ebédet mutattam itt be, viszont ezt a zöldséget tényleg nem lehet megunni, jöjjön néhány reggeli is! Ezek nagyon gyorsan, percek alatt elkészíthetőek, így hétköznap reggel is nyugodtan nekiállhatunk. Sőt, én kifejezetten szeretem például a sokak által utált hétfő reggeleket feldobni egy különleges, akár a szokásosnál kicsit munkásabb reggelivel, elvégre ennyit igazán megérdemel a munkásember egy tál müzli helyett! Az iberico sonkát Barcelonából kaptam ajándékba, és nem véletlenül ilyen híres, minden falat emlékezetes élmény önmagában is, de még jobb a roppanós spárgával és a krémes tojással kombinálva.

Hozzávalók
2 szelet iberico sonka
1 tojás
7-8 szál spárga
2 ek ecet
só, bors
A spárgát 4 perc alatt főzzük 1 ek ecettel és egy csipet sóval dúsított főzővízben 4 percig úgy, hogy a spárgaszálak feje ne legyen víz alatt, azokat csak a gőz érje. Fontos, hogy a megadott időt ne lépjük túl, sőt ha a spárga vékony, még rövidíthetjük is. Csakis így lesz a zöldség roppanós és jó ízű. Az ecet abban segít, hogy a spárga színe szép sötétzöld legyen.
A posírozott tojáshoz forraljunk vize, sózzuk és tegyünk bele 1 ek ecetet, majd amikor zubog, a tojást üssük egy nagyobb, laposabb kanálba, és abból csúsztassuk óvatosan a vízbe. A kanállal óvatosan hajtogassuk vissza a zubogó vízben túlságosan szétszaladó  fehérjét, és főzzük kb. 2-3 percig.
Tálaláshoz szedjük a spárgát tányérra, tegyük a tetejére a posírozott tojást, és óvatosan nyomjuk meg, hogy kicsit kibuggyanjon a sárgája. Tegyük mellé a sonkaszeleteket, és ha a kávé is kész, már neki is láthatunk! Holnap egy még izgalmasabb spárgareggelivel folytatjuk!



Címkék

Spárga Tojás Sonka