Jöhet egy kis fűszeres indiai? Akkor legyen dahl!

  • 2018.05.30.
  • 7

Hogy mi is az a dahl? Vagy daal, avagy dhal, esetleg dal? Ahány tájegység Indiában, annyiféle elnevezés. De egy biztosan közös bennük: hogy hüvelyesekből készül. A szanszkrit eredetű elnevezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. Mindenféle lencse-, borsó-, és babféléből készült fűszeres egytálételt hívják így. Az egyszerűség kedvéért én dahl-nak nevezem. Az alapvető fűszere a kurkuma, ez a bázis, de hozzá tartozik még a római kömény, a gyömbér, a chili, a hagyma és a fokhagyma. És innentől aztán szabad a tánc. Bármit tehetünk még hozzá, amihez kedvünk ill. ízlésünk szottyan.
Alapvetően és a legtöbbször lencséből (vörös vagy sima) vagy csicseriborsóból készítik. Én most a lencse mellett döntöttem, és azt hiszem jól tettem. Miután ez egy (általában) vegetáriánus, tehát zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított egytálétel, így a legtöbbször köretet is kínálnak hozzá: rizst vagy naan kenyeret vagy egyéb lapos kenyeret. A mostani dahlhoz teljes kiőrlésű chapatit kínáltam:

[...] Bővebben!