100%-ban teljes kiőrlésű pita

  • 2016.01.29.
  • 2

A házi pita készítése számomra mindig egy varázslat. Egyszerűen jó nézni, ahogy egy lapos tésztadarab felfújódik és tölthető batyuvá válik. Egy zsebes pita lesz belőle, amit tele lehet tölteni sok-sok finomsággal. Ha pedig ez csupa egészséges alapanyagból is készül, na az már szinte hihetetlen is. Pedig igaz! Lássuk a receptet!Sült csirkemell csíkokkal és salátával kiegészítve szuper gyros lehet belőle.

Hozzávalók 3-4 darabhoz:
100 g TK tönkölyliszt150 g TK búzaliszt1 cs. szárított élesztőkb. 180-190 ml víz1 ek. olívaolaj1 csapott ek. só

A száraz hozzávalókat önts egy tálba, majd keverd is össze őket. Mehet hozzá a víz és az olaj. Kavard el az ujjaiddal, majd gyúrd össze az egészet. Fedd le és tedd meleg helyre kelni legalább 1 órára. Én kelesztőtálat használtam. Egy kb. 2 literes lábast majdnem teleengedtem a csapból jövő legforróbb vízzel és rátettem az edényt. Fontos, hogy ne érjen bele az edény alja a vízbe. Így kelt a duplájára kb. 1 óra 15 perc alatt.
Kelesztés után finoman gyúrd át a tésztát. Ha 3 részre osztod, akkor 3 nagy pitád lesz, ha 4-re, akkor kicsit kisebbek méretűek, mint az átlag. De pl. sült édesburgonyával vagy bármilyen zöldséggel kiegészítve is nagyon laktató. A tésztából a két tenyered között finoman gyúrj kis gombócokat. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 0,5 cm vastagságúra. Sütőpapírral kibélelt tepsire fektesd rá őket és hagyd pihenni 30 percig. Előmelegített sütőben 6-7 perc alatt 180°C-on süsd meg őket. Sütés közben fel fog fújódni. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad és törni fog a tészta.
Elkészítheted gyroshoz vagy saláták, szószok mellé is jó mártogatni valónak.

KALÓRIA (összesen): 989 kcal SZÉNHIDRÁT (összesen): 161 g CH
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!