Fenntarthatóan ünnepelték az "Oscar-díjas" zöld projekteket

  • 2018.05.25.
  • 9

Egy évvel ezelőtt izgatottan ültünk az E.ON Energy Globe magyarországi díjátadóján és vártuk, hogy bejelentsék a nyerteseket. Legnagyobb szomorúságunkra nem mi kaptuk meg a díjat, - pedig már elképzeltük milyen jól mutat majd az irodánkban. Azonban idén megtapasztalhattuk, hogy végül, mint a mesékben, mindenki megkapja méltó jutalmát.

Az energiavilág “Oscar-díjaként” is emlegetett eseményt a Várkert Bazárban rendezték meg a fenntarthatóság jegyében. A rendezvény teljesen karbonsemleges volt; utómunkával kiszámolták, hogy mennyi volt a rendezvény CO2 kibocsátása és ennek ellensúlyozására fákat ültettek. Emellett pedig megkértek minket, hogy segítsünk zölddé tenni a cateringet. Egy Gasztrohős pedig ott segít, ahol tud, így hát a PET palackokat eltüntettük, visszaváltható üvegpalackok kerültek a helyükre. Természetesen nekünk nem csak az augusztus (műanyag) szívószálmentes, így a vendégek rúzsukat nem, de a környezetet kímélve italozhattak.
Rájöttünk, hogy sima résztvevőként is legalább annyira tud izgulni az ember, mintha jelölt lenne. Végig izgatottan és meghatottan néztük a leginnovatívabb hazai, zöld projekteket és elismertük a zsűri munkáját, hiszen mi biztosan nem tudtunk volna dönteni a sok lenyűgöző projekt közül. De titkon megsúgjuk, hogy például a Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek, Burgmann Nóra “Zöld Matek” programjának és az Európalánta Egyesület Bábos ökokuckójának nagyon drukkoltunk.  A győztesek teljes listáját itt találjátok.

Persze az ételek sem “menekültek meg” a zöldítéstől: a díjátadó izgalmaiban megéhezett vendégek nagyrészt hazai, szezonális alapanyagból készült ételeket kóstolhattak. Minden fogásból volt legalább egy vegetáriánus változat is, a vegánok pedig külön menüt kérhettek. A mi kedvencünk a ponty-, és a paszternák saláta, a karfiolropogós és a bodzás desszert volt.

Az eseményről nem csak rengeteg élménnyel és teli hassal mehettünk haza; az Egy zöld lépés program keretein belül mindenki hazavihetett egy vállalást, pl.: egy hétig csak szezonális gyümölcsöt-zöldséget fogyaszt, kihúzza a töltőt a konnektorból, ha már nem használja, tömegközlekedéssel jár. Az asztaldíszként szolgáló cserepes virágok, fűszernövények pedig kis zászlójukkal azt kérték, hogy vigyük őket magunkkal és tartsuk életben. Ez az igazi vállalás, de próbálunk megbirkózni vele! :)

Ha Te is szeretnéd, hogy rendezvényed  valóban környezetbarát legyen és ne csak egy jó marketingszlogen, keress minket!