Áprilisi medvehagymás receptek

  • 2018.04.09.
  • 3


Áprilisban szezonális zöldségek közül az egyik legkönnyebben felhasználható alapanyag a medvehagyma. Ezért is nagyon kedvelem. Viszont nagyon kell vigyázni, hiszen gyakran tévesztik össze az erdőben való gyűjtés alakalmával a gyöngyvirággal, amelynek nagyobb mennyiségű fogyasztása végzetes lehet. Segít a megkülönböztetésben, ha a két ujjuk között összedörzsöljük a leveleket, a medvehagymának fokhagymára emlékeztető jellegzetes illata van.
Vitaminok közül a C-vitamint tartalmaz.
Jótékony tulajdonságait tekintve érdemes megemlíteni a koleszterinszint- és vérnyomás csökkentő, továbbá baktérium- és gomba elleni hatását.
Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz keverve, esetleg pesto (olajos magvakkal, parmezán sajttal, olajjal és egy kis sóval, borssal összeturmixolva) formájában, továbbá főzve levesként, főzelékként és pogácsákat is ízesíthetünk vele.
Íme néhány recept, amit könnyen és gyorsan elkészíthetünk:
Medvehagyma krémleves

Hozzávalók:4 db kisebb burgonya1 kis fej vöröshagyma1 csokor medvehagymazöldségalaplé2 evőkanál olajsó, bors
1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonyasztjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük az alaplével. Amikor már puha a burgonya hozzáadjuk a medvehagymát és pár percig főzzük még.2. Botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk és szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Medvehagymás frittata

Hozzávalók:4 db bio tojás1 kisebb csokor medvehagyma4 db csiperke4-5 db aszalt paradicsom2 evőkanál olajsó, bors
1. Az olajon megpároljuk a gombát, majd hozzáadjuk az aszalt paradicsomot. Közben egy tálban összekeverjük a tojásokat és az apróra vágott medvehagymát, amit izesítünk és ezt öntjük a gombára.2. Ha a tojás a serpenyő pereménél kezd megszilárdulni, akkor 200 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Medvehagyma pesto

Hozzávalók:1 csokor medvehagyma1 marék dió2 evőkanál parmezánkb. 100-125 ml olajsó, bors
Turmixgépben a hozzávalókat összeturmixoljuk. Reggeliként szendvicsekhez vagy ebédként tésztával fogyaszthatjuk. (Hűtőben akár egy hétig is eláll, de figyeljük arra, hogy az olaj mindig ellepje.)
További medvehagymás receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Különajánlom figyelmetekbe a Medvehagymás gnocchit, és ezt a Pikáns tavaszi spagettit.
A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus