Kirándulás a sapadere kanyonhoz

  • 2017.03.05.
  • 5


Egy egész napos kirándulás, ami szintén Alanya-ból indul. Az első megálló egy hatalmas márvány feldolgozó üzem volt. Szemtanúi lehettünk a hatalmas márványtömbök felszelésének, és megmunkálásának. 

A kanyonba érés előtt megálltunk egy helyi gözleme árusnál ahol többféle töltelékkel lehetett gözlemét vásárolni. Mi a fetasajtosat próbáltuk ki, de volt még burgonyás és a nyugati turisták kedvéért édes töltelékkel töltött gözleme is. Alapvetően a gözleme egy sós alaptészta amit forró vaslapon sütnek ki, és a töltelék is rendszerint sós nem jellemző az édes. A turisták többségét palacsintára emlékezteti ezért készítik az árusok az édes változatot.

Majd ezt követően megérkeztünk a kanyon bejáratához. Alanyától 45-50 km távolságra található a kanyon, egy mesterségesen kialakított kis függő ösvényen közelíthető meg. A kanyonba egyre beljebb haladva kisebb vízesések és természetesen kialakult tiszta vízzel teli medencék találhatók. 

Majd a kanyonból kiérve visszafelé a hercules pikniknél álltunk meg ebédelni. 

Frissen grillezett egész hal és grillezett csirke volt a menü salátával és friss kenyérrel. 

Bájos kis víz fölé lógatott kényelmesen berendezett stégeken lehetett pihenni az ebéd elfogyasztása után.

A következő megálló egy mai is működő kézműves selyem üzem volt. A képen látható miként nevelik és etetik a hernyókat, majd a kis selyem gubókból készítenek selyem fonalat. 

A selyemfonalból hagyományos szövőszéken készítenek sálat többféle színben, melyekből a helyszínen akár vásárolni is lehet. A selyem műhely után egy kis méretű régi mecsetet is meglátogattunk ami tényleg aprócska és sokkal visszafogottabb díszítéssel rendelkezett mint a manavgati. 
A következő megálló a visszaúton az Alanyától nem messze elterülő banánültetvény volt. 

A banánültetvény egy hatalmas domboldalon terül el mely a tengerre néz. Az alanyai banán jóval kisebb az általunk ismert afrikai banánhoz képest, viszont édesebb és ízletesebb is. 

Exportra nem termelnek, ami van az jórészt felhasználásra és eladásra kerül országon belül. 

A területet öntözniük kell ahhoz, hogy a termés megfelelő legyen, ezt egy ügyesen elvezetett öntöző rendszerrel és egy víztározóval oldják meg. 
Nagyszerű egész napos program, inkább a természeti jelenségeket figyelhetjük meg egy ilyen kirándulás során, de azért némi kulturális értékkel is találkozhatunk. 
Hálásak vagyunk, hogy megadatott az, hogy ide is eljussunk. Egy örök élmény marad!