Tejes kifli

  • 2017.02.28.
  • 0


A bolti kifli árak eléggé az egekbe szökkentek, főleg ha olyan pékárut szeretnénk venni ami nem a térfogatnövelő szerektől és adalékanyagoktól néz ki ahogy kinéz. A házi tejeskifli fillérekből összeállítható, több napig friss marad és messze felülmúlja a tömeggyártással készült társait. 
Hozzávalók: 
500 g liszt
7 g porélesztő 
tej
csipet cukor
csipet só 
5 dkg vaj 
Az élesztőt a cukros tejben futtassuk fel, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval és konyharuhával lefedve tegyük félre kelni. Ha megkelt osszuk el 8-10 gombócra attól függően hogy mekkora kifliket szeretnénk. A gombócokat nyújtsuk ki jó vékonyra majd kézzel az egyik oldalát húzzuk ki így egy kb 3 szög szerű formát kapunk. A szélesebbik oldaláról kezdjük el feltekerni (akár a csokis tekercsnél) és ha ezzel megvagyunk akkor hajtsuk kifli alakba, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még legalább 30 percet kelni konyharuhával lefedve. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és mielőtt betennénk sülni kenjük le a tetejét tejjel. 7-8 perc alatt szép aranybarnára sülnek és sokkal tovább frissek maradnak mint a boltban vásárolt társai.