Indiai lencsefőzelék

  • 2017.01.10.
  • 4


Igaz, hogy már elmúlt január elseje, amikor az egész ország lencsét eszik, ettől függetlenül én most posztolom a receptet, ahogy az idei újévi lencsénket elkészítettem - a legfinomabb verzió, ami létezik, ajánlom azoknak akik szeretik az indiai, kicsit különlegesebb ízeket, vagy ki akarnak próbálni valami újdonságot, esetleg vega irányba tendálnak, ez az étel indiában a dal makhani nevet viseli, de gyanítom ott autentikusabban készítik, mint én 10 angol nyelvű recept végigbogarászása után, én például babot nem tettem bele. A speckó hozzávalókat a Culinarisban gond nélkül be lehet szerezni.
Hozzávalók:
- 400 gr vörös lencse (meg amúgy lehet mindenféle színű, annál vidámabb lesz az alkotás - én a Culinarisban vettem gyorsan megfőzhetőt, aminek 15 perc kell, így nem kellett szendvednem az áztatással, de természetesen az is egy opció.)
- 2 fej vöröshagyma
- egy darab 5-6 cm-es gyömbér
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 10-15 dkg vaj
- zöld chili/ szárított chili (ami éppen van otthon)
- görögszénamag (őrölt)
- koriander (friss és őrölt)
- cayenne bors
- garam masala
- kurkuma
- római kömény
- 5-6 dl kókusztej 
- 5-6 dl víz
- egy hámozott paradicsom konzerv
- só, bors
tálaláshoz: friss koriander, natúr joghurt
 A lencsét megfőzöm egy külön edényben, majd ha elkészült, leöntöm róla a vizet és félreteszem.



Egy nagyobb lábasban megolvasztom a vajat, majd rádobom az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, és a leturmixolt gyömbért. (én nem szeretek ráharapni a gyömbérre, ezért mindig lepépesítem.)


Mikor elkezdenek felszállni az illatok, jöhet bele az őrölt görögszénamag és az őrölt koriander. Lepirítom a fűszereket, mennyei illatok terjengenek mindenütt. (Na szerintem én ittam az első pohár bort, mert annyira megjött a kedvem a konyhai tevékenységekhez, amikor ilyen orgiában volt része az orromnak, valahogy le kellett higgadni:) ) Hozzáadom a kókusztejet, az apróra vágott 1-2 db chilit, majd fűszerezek tovább: garam masala, római kömény és kurkuma. (érzéssel, én abszolút nem spóroltam a fűszerekkel)

Fedő alatt hagyom kicsit rotyogni, majd jöhet bele a víz.

Még egy rottyanás, és hozzáadom a szárított paradicsomot, a lencsét, sózom, borsozom, cayenne borsozom és így főzöm még 10 percet kábé, és kész is.


Tálalásnál natúr joghurtot és friss koraindert szórtam a tetejére, szerintem nem várom meg a következő év elejét, hogy megint elkészítsem. 
 
 

 



Címkék

Indiai Egytál