Szilvásgombóc

  • 2017.08.23.
  • 9


Épp szezonja van, úgyhogy mikor máskor főzzünk szilvásgombócot, ha nem épp most? Alapjáraton nem egy diétás étel, de egy kis csavarral azért javíthatunk a dolgon. Akinél meg esetleg kiverné a biztosítékot a graham liszt, meg az édesítő, nyugodtan használhatja a hagyományos hozzávalókat, lényeg hogy a szilvásgombóc jó dolog!Hozzávalók (kb 20 gombócra): 1 kg krumpli,25 dkg teljes kiőrlésű graham liszt,15 dkg fehérliszt,1 tojás,Tengeri só,Teáskanálnyi kacsazsír vagy vaj,15 dkg teljes kiőrlésű kenyérmorzsa,20 g vaj,600 g besztercei szilva, kimagozva, félbe vágva,Két teáskanálnyi stevia, vagy dia wellnes édesítőszer, plusz két evőkanálnyi porrá őrölve,Kávéskanálnyi fahéj
A krumplit mossuk meg, tegyük fel bő, hideg, sós vízben főni. Forrástól számított 20-30 percig főzzük kis lángon, ha megpuhult szűrjük le, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk 10 percig hűlni.Hámozzuk meg, törjük össze krumplinyomóval, szórjunk rá teáskanálnyi lisztet, hagyjuk teljesen kihűlni (betehetjük hűtőbe is 30-40 percre).Közben a szilvát vágjuk félbe, szedjük ki a magját. Ha kész vagyunk, szórjuk meg édesítővel vagy cukorral, kávéskanálnyi fahéjjal.Ha teljesen kihűlt a krumpli tegyük egy nagy tálba, közepébe formázzunk mélyedést, üssünk bele egy tojás, adjunk hozzá 2-3 csipetnyi sót, és a kacsazsírt.Kezdjük el gyúrni, úgy, hogy mindig csak egy kevés lisztet (keverjük össze a graham és fehér lisztet előtte) adunk hozzá. Ha összeállt a tészta, nyújtsuk félujjnyi vastagra. Vágjuk 5-8 cm-es négyzetekre, a közepébe helyezzünk két fél szilvát, csípjük össze a sarkait, majd formázzuk gombócokká.Dobjuk a gombócokat lobogó sós vízbe, főzzük 6-8 percig.