Ropogós zöldséges pite

  • 2018.01.24.
  • 3


Édes, édes, édes – sós!
Egy szuper pitét hoztam, mondhatni, találtam. Az a fantasztikus benne, hogy jó ropogós az alapja, nem ázik el, nem lesz szalonnás, mert a zöldségek külön sülnek meg hozzá. És az egymásra találás története? Az úgy volt, hogy... ki kellett pakolnom egy házat. Lomtalanítani egyrészt szomorú, de én most sok szép emléket és pár igen hasznos holmit is találtam, a többi között egy pités szakácskönyvet és ebből készítettem el, kisebb változtatásokkal ezt a finomságot. Az eredeti receptben szereplő paprika színét cseréltem pirosról zöldre, a Roquefort sajtot pedig Stiltonra, mert tudtam, hogy a fiam nem rajong a juhsajtért. Jól döntöttem, mert így mind megettük, az egészet:)
Fantasztikus roppanós parmezános alapon krémesre sült édes zöldségek, rajtuk sós kéksajt. A pite különlegessége, hogy minden réteg külön sül a sütőben, de megéri a mókát!
Amit mindenképpen a figyelmetekbe ajánlok, az a pite tésztája. Van benne ¼ rész parmezán, ami egyrészt ízfokozó, másrészt nagyon jó kis ropogósságot ad a tésztának. Szinte bármihez fel lehet használni: a legkülönfélébb sós pitékhez és keksznek/levesfeltétnek is. Ha pite készül belőle, akkor elő kell sütni, majdnem készre. Nyersen hűtőben 3 napig áll el, de fagyasztható is: ekkor 3 hónapig tartható el.

A pitéhez blenderben morzsát készítek (pár pillanat csupán) 20 dkg finomlisztből és 10 dkg kockázott, hideg vajból. Ezután hozzáadok egy tojást, 10 dkg reszelt parmezánt és fél evőkanál dijoni mustárt. Kézzel, gyors mozdulatokkal állítom össze a tésztát és hűtőbe teszem. Sütés előtt majd ne felejtsétek el megszurkálni!

Édeskömény, édesburgonya, sütőtök, kalifornai paprika és paszternák megy a sütőbe 220 fokra 40 percre. Alaposan megsózom, 1-1 evőkanál szárított kakukkfű és rozmaring megy rá és meglocsolom 1-2 evőkanál olívaolajjal.

Így megy a sütőbe.

40 perc után.

Amíg sülnek a zöldségek, kinyújtom és vajazott formába teszem a tésztát, majs 200 fokra mérsékelt hőn letakarva 20 percet sütöm, majd még 5-7 percet fólia nélkül. Amikor elkezd pirulni, kiveszem, elegyengetem rajta a sült zöldségeket, rámorzsolok 10 dkg kéksajtot, majd 5-7 percre visszatolom a sütőbe.

 Bevásárlólista:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg parmezán
1 tojás
1/2 evőkanál dijoni mustár
30 dkg sütőtök
40 dkg édeskrumpli
2 kisebb paszternák
1 kaliforniai paprika
1-2 evőkanál olívaolaj
1-1 evőkanál szárított kakukkfű és rozmaring
10 dkg kéksajt (Roquefort vagy Stilton, márványsajt)
Még-még, piteimádóknak:
pórés pite
csirkés-articsókás quiche
spenótos quiche
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!