Mogyorós zsemle

  • 2018.01.03.
  • 2

Ritkán sütök kenyeret, kenyérfélét, ha mégis erre adom a fejem, akkor az a célom, hogy a legjobbat hozzam ki belőle: készüljön valami különleges és csináljam örömmel. Az elérhető legjobb alapanyagokból, tisztán és hagyományosan, jó recepttel igyekszem dolgozni. És ez nem is olyan nehéz, mert ma már olyan lisztekhez férhet hozzá egy laikus is, melyekről pontosan tudni lehet, milyen búzából, mikor és melyik malomban készültek, szóval a lehetőségek tárháza végtelen lett, ha valaki szeretne csinálni egy jó kenyeret. Nem tökéletest, de boltokban átlagárért hozzáférhetőnél sokkal jobbat.
Mondjuk, ilyet:

A cél elérésben nem gátol, hogy nem vagyok pék és azt hiszem, otthoni ritkán előforduló hobbi kenyérsütésem nem is zavarja a pékeket. Vannak viszont, akik elhivatottak, tehetségesek és továbblépnek. Annak ellenére, hogy nem első szakmájuk a pék, másoknak is sütnek. És ehhez lesz is közönségük, elégedett vásárlóik, üzletük. Tegnap olvastam arról itt, hogy a pékeknek ez viszont mennyire rosszul esik. A pályamódosító, újdonsült pékek kézműves kenyérről, szakértelemről mernek beszélni és emellett csillagászati áron adják trendi kenyereiket - mondják, panaszolják a "született" pékek. Pedig nem ezzel lenne dolguk. Ha van kereslet a másféle kenyérre, akkor hagyják csak békén az új pékeket, hadd csinálják, ahogy ők gondolják, és legyen szabad a pálya mindenkinek! Ez elvezethet oda, hogy minél többen jutnak értékes, jó ételhez, megfizethető áron.
Most pedig, visszatérve az otthonsütéshez, jöjjön a recept: petit pain, muffin formában. Az új évre tekintettel apró formában, hogy szerencsét hozzon, mogyoróval, mazsolával, májkrémhez, kakaóhoz. Az illata sülés közben olyan, de olyan mogyorós!
Elkészítés
40 dkg félfehér kenyérlisztet elkeverek 5 dkg teljes kiőrlésű liszttel, 6 csipet sóval. 3,5 dl langyos vízbe teszek egy csomag instant élesztőt, 0,5 dkg porcukrot, elkeverem és a liszthez adom. Gyúrni kezdem, és amikor kezd összeállni, hozzáadok 7,5 dkg durvára vágott mogyorót és 2 dkg mazsolát. Ha ragad a tészta, adok hozzá még 1-2 marék lisztet, ha kemény, akkor 0,5 dl vizet. Kiolajozott muffinsütőbe osztom el, majd 35-45 percet pihentetem. Megszórom a maradék 2,5 dkg mogyoróval, amit apróbbra vágok, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm a kenyereket, majd rácson hagyom kihűlni őket.

Már forrón kiemelem őket.

A mogyoró finomra pörkölődik rajta.



Maradt ki egy kis tészta: névnapi B betű készült belőle:)

Bevásárlólista
40-45 dkg félfehér kenyérliszt (BL 112)
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg mogyoró
2-3 dkg mazsola
1 csomag szárított élesztő (7 g, ami 500 gramm liszthez elég)
3,5-4 dl langyos víz
,5 dkg porcukor
a forma kikenéséhez olívaolaj
További kenyereket itt találsz:
olívás fougasse
hagymás szalonnás minikenyér
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!