Krémes sült zeller

  • 2016.12.07.
  • 3

A zeller nem csak levesben, krémlevesként vagy waldorf salátában kitűnő - fő ételként is megállja a helyét. Karakteres, édeskés ízét sajttal és sóval-borssal ellensúlyoztam. A zellernek magas a C-vitamin tartalma, szerves nátrium tartalma kiemelkedő, utóbbi segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Nemhiába készítenek magjából zellersót, hiszen a növény a nátriumtartalom miatt kiváló ízfokozó - és foszforban, káliumban, magnéziumban is gazdag.
A krémes sült zeller elkészítése
Megtisztítok 3 közepes zellergumót, majd vékonyra felszeletelem, kivajazott tűzálló tálba rendezem. 10 dkg appenzeller sajtot lereszelek és hozzákeverem 3,3 dl tejszínhez (más zsírosabb sajtot is lehet használni). Sózom, borsozom, majd felöntöm vele a zellert. Felcsíkozok 10 dkg panchettát vagy más húsos szalonnát és serpenyőben kiolvasztom a zsírját. A sült szalonnaszeletekkel megszórom a tejszínes zeller tetejét, majd 180 fokos sütőben fél órát fólia alatt, majd újabb fél órát fólia nélkül sütöm.
Salátával, karakteres barnakenyérrel álomvacsora.

Csupa íz.

 Bevásárlólista
10 dkg appenzeller CLASSIC
3,33 dl tejszín
3 közepes zellergumó (ökölnyi)
10 dkg panchetta
vaj, só, bors
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!