MULCS! MULCS! MULCS!

  • 2015.03.12.
  • 2

Visszatértem németországi kalandomról, és most a hazidolgozatok, és a szakdolgozatom közötti pihenőidőben megírom, ezt a bejegyzést pihenésképpen. És így egy héttel a megírás után el is jutok oda hogy felteszem :D
Már régóta akartam erről írni, mert tényleg hatékony és jó módszer, szinte minden tekintetben. Olyan mint egy kerti jolijoker.
De először is: Mulcsozásnak azt nevezzük, mikor száraz növényi maradványokkal betakarjuk a talajt a sorok és a növények között. A takarás történhet szalmával, szénával (bár a széna kicsit drága ehhez, tekintve hogy 2szer annyiba kerül mint a szalma), kaszált fűvel, lombbal,kéreggel. Ne használjunk gyomos kaszált füvet, amiben a gyomok már magot hoztak, mert a kipergő gyomok majd kikelnek a kertben, aztán szenvedhetünk velük. Én azt gondolom, hogy jobb ha nem penészes szalmát használunk, és ha már itt tartunk, penészses szalmát állatok alá se rakjunk!
 
1, Kevesebb gyom. Ez a legkívánatosabb, ezért ezzel kezdem. A mulcs takarja a talajt, ezzel gátolja a gyomok növekedését. ÍGY KEVESEBBET KELL KAPÁLNI!! :D
 
2, Kevesebb öntözés. A mulcs nem engedi olyan mértékben párologni a földet, így kevesebb nedvesség szökik el a talajból. Forró nyári napokon nagyon előnyös, így csökkenthetjük a növényeket ért hő vagy szárazság stresszt.
 
3, Gazdagítja a talajt. A mulcsot a talaj egy idő után „megeszi”, azaz lebomlik, így szerves anyaggal gazdagítjuk a talajt.
 
4, Javítja a talaj szerkezetét. Ha a talaj gazdagabb szervesanyagban, akkor jobb a szerkezete, jobb a víztartó képessége, megfelelő a talajlakó pozitív gombáknak, és mikroorganizmusoknak.
5, kevesebb levéltetű. A levéltetvek a gazdanövény keresésnél először a földre szállnak a növény mellett, akkor utána átugranak a növényre. Ha viszont a szalmára szállnak, és azt kóstolják meg először,elbátortalandonak, és továbbálnak, így békénhagyják a növényeket
A tudományos cikket erről a kísérletről itt találjátok, angolul.
 
6, Kevesebb betegség. Ez a következménye a kevesebb levéltetűnek, ugyanis a tetvek vektorként (azaz terjesztőként) működhetnek a növények között. Ha az egyik növény vagy fa pl. vírusos, azt egy kicsit megszivogatják a tetvek, akkor ha később átrepülnek egy másikra azt is megfertőzik.
 
Nem találom a mulcsos képemet, szóval a kép forrása:
https://krisnakert.wordpress.com/tag/talajtakaras/