Padlizsános-paradicsomos spagetti rukkolával

  • 2016.03.23.
  • 7

Első körben fel sem merült bennem, hogy megosszam Veletek ezt a receptet, annyira triviális számba megy nálunk. Ugyanis tízből kilenc esetben, ha kimaradt valamiből egy árva padlizsán, akkor ennek a tésztaételnek a korábbi variánsában landolt. Gyors volt, kellemes, de semmi extra. Most azonban végrehajtottam egy-két apró módosítást, amitől meglepően finom(abb) lett a végeredmény. Egész pontosan a szokásos paradicsomszószomat az egy evőkanálnyi sűrített paradicsa helyett egy teljes minikonzervvel készítettem, és hagytam neki időt kicsit karamellizálódni a serpenyőben, illetve a végén a kész tésztába belekevertem némi rukkolát, ami az íze mellett frissességet és extra textúrát adott a fogásnak.
És mivel nem terveztem a posztot, a vacsoránál fotó sem készült, csak más nap az újramelegített maradékról. Így a rukkola immáron összeesett, és a tészta sem volt olyan hetyke, mint eredetileg, de az íze még mindig rendben volt.
A módosításokat pedig állandósítom, sőt, a jövőben valamennyi paradicsaszószom így készül.
Hozzávalók 3 nagy adaghoz:2 + 1 evőkanál olívaolaj1 közepes padlizsán – olyan 1,5 X 1,5 centis kockákra vágva1 fej vöröshagyma – finomra kockázva3 gerezd fokhagyma – összezúzva1 mini sűrített paradicsa konzerv1 darabolt paradicsa konzerv1 ek nádcukor1 ek balzsamecet1 tk szárított oregánó35 dkg spagetti3 nagy marék rukkolasó és frissen őrölt borsA tálaláshoz: jó minőségű extra szűz olívaolaj, parmezán
Egy serpenyőben nagy lángon felhevítem a két evőkanál olívaolajat, majd nagyjából 5 perc alatt, félidőben sózva, megpirítom benne a padlizsánkockákat, majd egy tányérra halmozom őket.
Beleöntöm a maradék evőkanálnyi olívaolajat is a serpenyőbe, majd alacsony lángon, sózva, durván 5 perc alatt, esetleg egy kevés vizet is alálocsolva, puhára párolom a hagymát. Hozzáadom a fokhagymát, átkeverem, adok neki egy percet, és keverem a serpenyőbe a sűrített paradicsát is. Immár erősebb lángon, néhány percig kavargatva azt is átpirítom (teltebb, édesebb lesz tőle az íze). Ha ez is megvan, mehet a serpenyőbe a darabolt paradicsa konzerv, a cukor, a balzsamecet, az oregánó, egy fél paradicsa konzervnyi víz, só és persze frissen őrölt bors, majd az egészet nagyjából 15 perc alatt közepes lángon összerotyogtatom. Az utolsó 5 percben belekeverem a padlizsánt is.
Mikor a tésztaszósz már 5 perce rotyog, kifőzöm a tésztát is (esetemben 10 perc kell neki).
A lecsepegtetett tésztát összekeverem a szósszal, és egy-két perc alatt összemelengetem. Leveszem a tűzről, várok egy-két percet (hogy kevésbé legyen forró, és ne essen össze rögtön a rukkola), majd belekeverem a rukkolát, és tálalok. Mehet rá reszelt parmezán vagy extra szűz olívaolaj.