Almáspite sajttorta karamellizált dióval

  • 2018.03.12.
  • 2

Februárban mindig rengeteg családi szülinap és névnap van, így legalább kedvemre kiélhetem a sütés utáni vágyamat. Apu kedvence a dió, szóval azt nem hagyhattam ki. Kiskorú kedvence a sajttorta, így az is került bele. Én meg almás pitét ettem volna, ez lett a teteje. Szerintem egy nagyon finom torta, próbáljátok ki. Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik, de nagyon nem az. Hozzávalók pitetésztához300 gramm liszt200 gramm vaj90 gramm porcukor2 tojás sárgája100 gramm darált dióSajttortás részhez65 dkg natúr tejszínes krémsajt 15 dkg porcukor 1 evőkanál liszt 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 1 dl tejföl 3 tojásAlmás részhez7 darab piros alma meghámozva, gerezdekre vágva 200 gramm cukor50 gramm vaj fahéj ízlés szerintKaramellkrémhez200 gramm cukor100 ml tejszínKaramellizált dióhoznagy szemű dió kb 2 marék (de hidd el, ha többet csinálsz, az is elfogy)100 gramm cukorA pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, hozzáadom a diót, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A tortaformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe  minimum 30 percre.A sajtkrémet összekeverjük habverővel a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és a tejföllel, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vajon megpároljuk a cukorral, fűszerezzük fahéjjal. Nem kell nagyon szétfőzni őket, jobb ha egy kicsit roppanósak még. Félretesszük kihűlni. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, majd megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 10 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom. 10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, megvárjuk amíg kihűl kicsit. Utána ráöntjük a sajttorta alapot és visszarakjuk a sütőbe 45-50 percre 150 fokon. Amikor megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl még a formában. Közben elkészítjük a karamellkrémet, serpenyőben felhevítjük a cukrot, majd felöntjük forró tejszínnel, jól elkeverjük, hogy homogén legyen és egy kicsit még forraljuk, majd félretesszük. A karamellizált dióhoz egy serpenyőben cukrot melegítünk, amikor megolvad és karamellizálódni kezd, akkor belekeverjük a dió szemeket, majd elkeverjük, hogy mindegyiket átjárja a karamell. Egy sütőpapírra  borítottam ki őket, onnan könnyű lesz majd leszedni. Amikor kihűlt a torta, a tetejére jönnek az almák, amiket előtte a serpenyőben megkaramellizáltunk, akkor rakjuk rá a sajttortára, ha minden hideg. Aztán rákanalaztam a karamellkrémet. Így a kész tortát még visszarakjuk a sütőbe kb 15 percre. Amikor megsült, kihűlt, akkor tejszínnel és karamellizált dióval tálaljuk. Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.