Provence-i marharagu

  • 2016.10.26.
  • 2

Dédé már a harmadik évét töltötte otthon gyermekével. Mivel nehéz idők jártak feléjük, a dajka olyan luxus volt, mint mikulás zacskóban a töltött csoki, ezért éppen a szeptemberi óvodába adást tervezgette. Amikor a naptárára nézett beléhasított, hogy három napja késik a menzesze. A jó életbe! - gondolta picit haragosan, de közben szelíd mosollyal finoman végigsimította hasát. Majd Dorogi N.-t hívta, és megosztotta nővérével a hírt. Dorogi N. hitt az élet szentségében, ezért nem sokat morfondírozott, mielőtt a lehető legjobb megoldást ajánlotta volna fel húgának. "Édesem, nyakunkon a válság, felelősen kell döntened. Hiszek a - már meglévő - élet szentségében, így te is tudod, nincs más opció. Elgurulok érted, és egy száraz martinivel szépen beveszed az abortusztablettát." Dédé pont erre a válaszra számított. Bekészített egy terhesvitamint, és elindult az éjszakába. A martiniból egy korty csúszott le, a vitamin épp lement, a gyerekelhajtó tabletta a wc-ben végezte. Dédé mielőtt elaludt volna boldogan nyugtázta, hogy bővül a család. Igaz születendő gyermeke személyében Dorogi N. kölykei nem unokatestvért, hanem egy cuki féltestvért köszönthetnek majd. "Vajon Carlos mennyi tartásdíjat csurgat majd?" Kérdezte félhalkan a forró, mézsűrű éjszakában. A válság nem lehet opció, gondolta, és szorosan odasimult férjéhez.
Nálunk volt, hogy igencsak opcióként villogott a hónap végén a válság, és a marhahús helyett sajtos-tejfölös farfallet eszegettünk, dijoni öntettel, hiszen bár csórók voltunk, de nem bugris parasztok. Aztán becsurog hónap elején a CSP (családi pótlék) és lehet vagánykodni. Ilyenkor jöhet ez a fogás, sütőben sül, ezért nem kell sokat abajgatni. Ha van bennetek lelki erő, és hisztek abban, hogy az idő mindent megold, akkor egy éjszakát hagyjátok, hadd pihenjen a levében. Mint apósnak, jót tesz neki a másnap.
Hozzávalók



80 dkg marhacomb vagy lábszár
7 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
fél póréhagyma
3 paradicsom
50 dkg sárgarépa
fél liter paradicsompüré
1,5 dl vörösbor (ez felnőttekre van tervezve, gyerekeknél 0,5 vörösbort szoktam, a többi alaplé vagy víz)
1 dl folyadék (alaplé v. víz)

bors
5 dkg vaj
0,5 dl olívaolaj
babérlevél, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem
1 marék fekete olajbogyó
fél marék kapribogyó
A köret:
1 kg parázsburgonya
olívaolaj

bors
zöld fűszer
Elkészítés
A marhahúst megtisztítjuk, és 3x3 cm-es darabokra vágjuk, leszárogatjuk. Fele vaj, fele olíva olajat hevítünk, és a húskockákra kérget sütünk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a póréhagymát karikára, a paradicsomokat kis kockára vágjuk, a vöröshagymát félfőre, a fokhagymát apróra.
Egy öntöttvas edénybe vagy római tálba helyezzük a húsokat, a zsiradékkal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, a zöldségekkel betakarjuk, a fűszernövényekkel megszórjuk és a folyadékkal és a borral felöntjük.Fedő alatt 1,5 órát 180 fokon sütőben sütjük, majd átkeverjük és a paradicsompürét is hozzáadjuk. Még egy órán keresztül így sütjük, majd az olaj- és kapri bogyót is hozzáadjuk. Amikor puha, omlós a hús, akkor készült el az étel.
A burgonyát alaposan megmossuk, megfelezzük, leszárogatjuk, tepsibe tesszük, olíva olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerrel meghintjük. Sütőben 180 fokon megsütjük.
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.