Medvehagymás-lazacos-3 sajtos spagetti

  • 2016.03.28.
  • 4

Huanita azt vallotta, hogy az élettől kapott "teherből" egy kis ravaszsággal könnyen előnyt is kovácsolhatunk. Ezt a felismerést igyekezett akkor is érvényesíteni, amikor rájött, hogy a mai burzsoázia kényszeres perverzitása politikailag korrektnek lenni - vagy legalábbis kifelé úgy tenni, mintha... Huanita nem volt rest a naivitását ügyesen felhasználva már kisiskolás korában a felsőbb körök gyerekeivel barátkozni, de azt is hamar az eszébe véste, hogy soha ne bízzon a kisujjeltartós, gyöngyfülbevalós, lurex felsős, hirtelen szőke, viaszképű nagymamákban. Dorogi N. édesanyja az előbb említett típus első számú mintapéldánya volt, akinek minden reggel kezet kellett csókolnia, és akinek frissen szedett csalánnal kellett csapkodnia a lábszárát és a csuklóját (ezt azért a kis Huanita nagyon tudta élvezni). Madame K. azonban a nagyobb ünnepekkor, amikor a Polgármester Úr és a Püspök Úr is tiszteletét tette náluk,  Huanitát is selyemruhába öltöztette, és az ébenfa asztalhoz ültette. Ilyenkor Madame K.-t Mamának kellett hívnia, és az asztali áldást is neki kellett elmondania. Madame K. könnyekig hatódott önnön jóságától, hiszen mégiscsak, egy bugris paraszt kölkével osztotta meg a porhanyós báránysültet.
Ennek a lazacos tésztának a receptjét én most veletek osztom meg, és higgyétek el, nagyon fogjátok szeretni. Hamar elkészül, intenzív az íze, egy pohár fehérbor (a kisujj pindúr eltartásával) kortyolásával pedig a burzsoázia diszkrét báját is hozza.
2 főre
1 ek vaj
3 gerezd fokhagyma
3 dkg cheddar nagylyukú reszelőn lereszelve
3 dkg grana padano nagylyukú reszelőn lereszelve
1 dkg roquefort sajt
0,5 dl száraz fehérbor
1 csapott mk őrölt szerecsendió
2 csipet őrölt fehér bors
0,5 dl tejszín
4-5 medvehagyma levél
1 ek aprított snidling
3 dkg füstölt lazac csíkokra vágva
1 fél citrom
A vajon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, majd a reszelt sajtokat és a darabokra tört kéksajtot hozzákeverjük, alacsony tűzön elkeverjük egymással, és a fehérbort hozzáadjuk. Ekkor közepes tűzön kevergetjük, a fűszerekkel megszórjuk. Amikor a sajtok feloldódtak a borban, és egynemű lett a szósz, akkor a tejszínt is hozzáadjuk, majd a zöldfűszereket is. A tűzről levéve a lazaccsíkokat is hozzákeverjük, és a citrom levével meglocsoljuk. Olasz durumspagettit főzünk ki hozzá, és ha a szósz túl sűrű lenne, akkor a tészta főzővízével lazítjuk. 
Gyere a Facebook oldalamra és szeresd ott is a főztömet.