kovászos uborka

  • 2013.08.08.
  • 8

Csak melegre van szüksége, elméletileg télen, egy alacsonyra állított sütőben is elkészül, de azért persze a napra kitett kovászos uborka az igazi.
Hozzávalók:
uborka (öt literes üvegbe 2,5kg uborka fér kb)
só+víz (1-1,5ek só 1l vízhez)
tormagyökérdarab
kaporszár (mi szárítottat használunk, friss is jó)
feketebors
kenyérdarab
opcionális: friss szőlőlevél vagy éretlen szőlőfürt illetve fokhagyma
Mivel az üveg méretétől függ hogy mennyi hozzávaló kell bele, ezért nem írtam

Veszünk szép uborkákat, egyforma nagy, kicsit testes uborkák. Alaposan megmossuk és a végeit érdemes levágni. utána az egyik oldalról hosszában bevágjuk, majd a másik oldalról is hosszában bevágjuk az előző vágásra merőlegesen.
Üvegek aljába teszünk szőlőlevelet ha van, illetve a pár szem borsot. Utána szorosan belerendezzünk az uborkákat, kaporszárat, tormagyökeret, majd felforraljuk a vizet a sóval és ráöntjük. 
Nálunk sose kerül bele fokhagyma, de van ahol úgy készül.
Tetejére egy szelet kenyér kerül, ami szintén beleér a vízbe. Az üveget nem zárjuk le, hanem kistányért teszünk a tetejére, és egy nagyobb tálcára tesszük. Kitesszük napos, meleg helyre. Nem a napfény, hanem a meleg a fontos. Nagy hőségben akár két nap alatt is elkészül.
Ha kész, vegyük ki az uborkákat egy tálba és az átszűrt levével öntsük fel. Lefedve a hűtőben majd' két hétig is eláll, de ilyen melegben gyorsan fogy a hideg kovászosuborka szinte mindenhez (gyerekek szerint magában is elég vacsorának)
A torma, szőlőlevél/éretlen szőlőfürt a zöldségek készítésekor a roppanósságot segít megőrizni. A só választásakor ügyeljünk rá hogy adalék és jód mentes sót használjunk mert az adalékanyagok is okozhatják a szükségtelen puhulását a zöldségünknek.
Illetve érdemes a képen láthatótól nagyobb adagot készíteni, mert ennyi egy fél fogunkra lesz csak elég

.