Vajon sült zöldségek és fűszeres burgonya.

  • 2018.07.18.
  • 3

Vajon sült zöldség és fűszeres burgonya, azaz zöldségnapra készült ebéd.
Amikor húsmentes ebédre vágyunk, ez a recept tökéletes. Remek köret sültek mellé, így a család férfitagjaira is gondolunk. Más zöldséggel is készíthetjük ízlésünk szerint. A burgonya óriási előnye, hogy kevés zsiradékkal, sütőben készül, így egészségesebb a bő olajban sütött társainál, az illatos fűszerektől pedig nagyon finom,

Hozzávalók 2 személyre:
2 közepes sárgarépa,
fél kis fej kelkáposzta (25-30 dkg), vagy cukkini, karfiol, brokkoli is lehet
negyed kaliforniai paprika piros,
negyed fehér paprika,
1 fej lilahagyma ,
2 nagyobb gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors (tarka borsot használtam), majoránna,
1-2 cm gyömbérdarab reszelve vagy fél teáskanál gyömbérpor,
5 dkg vaj.

Először a kelkáposztát felcsíkozzuk, forrásban lévő, sós vízben 3 percig blansírozzuk, majd azonnal hideg vízbe tesszük. Így sokkal könnyebben emészthető.
A sárgarépát csíkokra szeljük, a hagymát félbevágjuk és felkarikázzuk. A paprikát és a fokhagymát apróra vágjuk. A gyömbért megreszeljük.
Ha a kelkáposzta helyett cukkinit használunk, azt csak megmossuk, a két végét levágjuk (nem hámozzuk, mert oda a vitamin) és fél centis karikákra vágjuk.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, először a sárgarépát 2-3 percig keverjük, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk, fűszerezzük és kb 15 perc alatt készre pároljuk.
Fűszeres burgonya 3-4 adag
1 kg burgonya (Olyan finom, hogy kevesebbet ne készítsünk.)
1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, zsálya, bazsalikom, rozmaring.
3 evőkanál olaj.
A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A fűszerek nemcsak finom illatot, hanem pompás ízt is adnak a burgonyának. (Tettem mellé még 3 gerezd fokhagymát is, mert szeretem.)
Előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük, közben egyszer átforgatjuk, hogy mindenütt egyformán puha legyen.