Csirkemell medvehagymás mártással.

  • 2018.04.30.
  • 0

Csirkemell medvehagymás mártással.
Most itt a friss medvehagyma, ami a természet ajándéka, de ez a recept később is készíthető a fagyasztóban eltett levelekkel. Egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg csirkemell filé,
1 csokor medvehagyma,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
só,
őrölt bors, (a tarkabors íze még jobban illik ehhez az ételhez)
2 dl tejszín,
10 dkg vaj, vagy5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj,
1 csomag durum orsótészta.
 
Körete most orsótészta, ennek is szerepe van a receptben.
 
A csirkemell filéket szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghíntjük, állni hagyjuk 15 percet.
Ezalatt a tésztát kifőzzük, a főzőlébe mindig tegyünk sót és 1-2 evőkanál olajat, így soha nem tapad össze a tészta. Nálunk a durum tészta a kedveltebb.
A tészta főzőlevéből 10 merőkanállal félreteszünk, a tésztában lévő keményítő a mártáshoz nagyon jól felhasználható, selymesebb lesz így az egész.
 
A hússzeleteket a vajon, vagy olajon mindkét oldalán átpirítjuk, tálra kivesszük.
Amikor minden szelet kész, a megmaradt zsiradékon az apróra vágott fokhagymát és medvehagymát átforgatjuk és a tészta levével felengedjük.
Visszatesszük a húst és 20-25 perc alatt puhára pároljuk.
A tejszínhez a hús levéből teszünk még 2 merőkanállal és simára összedolgozzuk (hőkiegyenlítés), úgy öntjük vissza a húsra.
2-3 perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforraljuk.
Diszítéshez is teheünk félre pár medvehagyma levelet.
 
Illik még hozzá köretként a jázminrizs, vagy bulgur, de akkor húslével öntsük fel a mártást.