Pataki tálban sült csirkecombok téli ízekkel.

  • 2018.02.22.
  • 2

Pataki tálban sült csirkecombok téli ízekkel.
A Pataki tálban készült ételek jó tulajdonsága, hogy minden íz és vitamin megmarad az ételben, a hús és a köret együtt készül. A téli ízeket a savanyú káposzta és az alma összhangja adja, nyáron pedig friss zöldségekkel készíthetjük a húsételeket.

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb vagy 8 csirke felsőcomb,
40 dkg savanyú káposzta,
80 dkg tisztított karikára vágott burgonya,
2 alma,
1 nagyobb fejvöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 zöld és fél kaliforniai paprika,
só, bors, majoránna, rozmaring, gyömbér, vagy sült csirke fűszerkeverék.
 
Elkészítése:
A Pataki tálat legalább egy órára beáztatjuk, hogy jól megszívja magát vízzel.
A megtisztított burgonyát felkarikázzuk, a savanyú káposztát apróbbra vágjuk (megkóstoljuk, ha túl sós lenne, öblítsük át). A hagymát és a paprikát vágjuk karikára.
A csirkecombokat a csontnál bevágjuk, a húsokat átkenjük a fűszerekkel (a bőre alatt is). Az almát megmossuk és felcsíkozzuk, nem hámozzuk meg.
Az előkészített tálat a szalonnaszeletekkel kirakjuk, erre kerül a káposzta, az alma, hagyma és paprikakarikák, végül a burgonya.
A csirkecombokat rátesszük a burgonyára, bőrével felfelé. (Ebbe a tálba 6 csirkecomb fért el.) A fedőt ráhelyezzük és 180 fokos sütőben másfél-két óráig sütjük. Ezt követően a fedőt levesszük és végül a csirkecombok bőrös felét szépen megpirítjuk. A csirke bőrét vajjal, vagy olajjal átkenjük, így lesz ropogós. Azért kell több idő az elkészítéshez, mert a tálat hideg sütőbe tesszük, így lassabban melegszik át, mint ha tepsit használunk, de az ízek fenségesek.