Mentás vajjal töltött kibbeh (bulguros húsgombóc)

  • 2018.06.29.
  • 9

A kibbeh az egész Közel-keleten népszerű étel, Libanonban, Szíriában, Palesztinában is fogyasztják, Törökországban içli köfte néven ismert. A kis, ovális vagy citrom formájú, olajban sült gombócok külső kérge bulgur, míg a töltelék jellemzően valamilyen hagymás, fűszeres húsos keverék. Ahány ország, annyi formája létezik, töltik marha, bárány, vagy kecskehússal is, de létezik zöldsges változata is, mint amilyen az alábbi recept. Friss saláta mellett lehet egy citromos, fokhagymás tahini (szezámpaszta) szósszal is tálalni.
A közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga a bulgur, a tulajdonképpeni tört búza, a még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemek párolt, kiszárított, összetört formája. Nem csak köretnek fogyasztják, hanem ahogy az alábbi két receptben is, gombócokhoz, tésztákhoz is felhasználják. 
Ez a recept a csodálatos Maureen Abood még csodálatosabb "Rose Water & Orange Blossoms" című könyvéből való. Libanoni konyha iránt érdeklődőknek nagyon ajánlom beszerezni ezt a könyvet, szuper és valóban nagyon jól működő receptek vannak benne!


Hozzávalók (kb. 15 db gombóc lesz belőle)
 
Töltelékhez:
12 dkg puha vaj
1 csokor menta
A "kéreghez":
200 gr bulgur
1 fej vöröshagyma
450 gr darált marhahús (hentesnél érdemes kétszer ledaráltatni)
1 ek só
2 ek fahéj
1 ek szegfűbors
1 tk chili
2-3 ek víz
4-5 evőkanál napraforgóolaj
A bulgurt leöntjük annyi forró vízzel, ami bőven ellepi és 30 percig pihentetjük. Eközben felaprítjuk a mentát és hozzákeverjük a vajhoz. A vöröshagymát megpucoljuk és robotgépben ledaráljuk (ritkán fordul elő, hogy késsel aprítás helyett robotgépet javaslok, de itt fontos, hogy a hagyma egységes, szinte krémes állagúra darálódjon). Összekeverjük a hússal és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a pihentetett és a nedvességet magába szívott bulgurt. Ilyenkor érdemes nyersen egy csipetet megkóstolni belőle, hogy elég fúszeres-e és korrigálni, ha hiányzik valami. Alaposan összegyúrjuk a masszát, annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható legyen, mintha csak tésztával dolgoznánk. Ezek után gombócot formálunk, amibe belenyomjuk a hüvelykujjunkat és így képezünk egy mélyedést benne. A mélyedésbe egy kávéskanálnyi fűszeres vajat töltünk és úgy zárjuk le a gombócot, mintha egy torpedót formálnánk a gombócból (a vége felé hosszúkás gombócot képezünk), így kb. 15 gombóc jön ki a masszából. Egy magasabb falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat és pár perc alatt egyenletesen megpirítjuk a gombócokat.