Szicília és a halpiac

  • 2018.03.18.
  • 5

A Wizzair olcsó repülőjegyének köszönhetően márcusban 13.000Ft-ért mentünk oda-vissza Szicíliába egy kis napsütést szerezni (érdemes követni az Utazómajom oldalt, rendszeresen írnak ki olcsó repjegy lehetőségeket). Meglepően nem tudnak angolul még a turizmusban dolgozók sem, információk pedig szinte sehol nincsenek kiírva. Úgyhogy átadva később utazóknak a hasznos tanulságainkat, tapasztalatok, úti-tippek, és receptek jönnek!
A repülő Cataniában tesz le, ahonnan az Alibus nevő reptéri járattal (menetrend itt) lehet pár euróért a belvárosba jutni. Catania belvárosában van egy nagyobb halpiac (minden nap nyitva 13:00-ig), környékén pedig a többi látványosság, amit az útikönyvek említenek. Amit viszont tényleg érdemes megnézni az az bölcsészkar épülete, ami a San Nicolò bencés kolostor épületében van. 

(Fotó innen)
Cataniából kihagyhatatlan élmény felmenni az Etnára, akár vezetett túrával, akár magad. Naponta egyszer megy fel tömegközlekedési busz (AST bus) a vasútállomás elől 8:15-kor indul és 16:30-kor jön vissza (6,2 euró a jegy oda-vissza). A jegyet előre kell megvenni a jegyirodában, ami ugyan sehol nincs kiírva, de az 1 percre lévő mellékutcában lévő AST irodában (Via Don Luigi Sturzo, 236, 95131 Catania CT, Olaszország) lehet megvenni:

A busz felvisz a legmagasabban lévő parkolóig (2000m), innen felvonóval lehet felmenni 2500m magasra (fejenként 30 euróért), amibe abszolút érdemes befizetni, majd innen lehet mászni. A felvonó nagy szélben nem működik, így lehet, hogy esetenként várni kell, amíg a szél eláll és újraindítják (hasznos összefoglaló angolul). Márciusban gyönyörű havas volt mindent, még ha a felső kráterekig így nem is jutottunk fel, az egész egy csodálatos másvilági táj.


Etna 2000 m magasan 

2500 méteren hóban, szélben, felhők között - ennél melegebben öltözzetek
Mindenképpen sok meleg ruhát kell vinni, sapka, sál, kesztyű, akkor is ha azt gondolod, hogy nem lesz rá szükséged, szükséged lesz rá. És ha nem akarsz megvakulni a hófehérségtől és leágni a naptól: napszemüveg és napolaj!
Az Etnára nem csak felmászni lehet, hanem a Circumetna nevű helyi vasúttal, körbe is lehet vasutazni a helyi vasúttal. Cataniaban a Borgo nevű metró állomásnál kell leszállni, innen indul a vonat (7,9 euró a teljes útvonal Riposto-ig). Körülbelül óránként indul, de a téli menetrendben a legtöbb járat csak az útvonal közepén lévő Randazzo városáig megy el. Itt érdemes kiszállni, pár órát eltölteni, majd a délutáni vonattal menni vissza Cataniaba, vagy folytatni az utat Ripostóba. Szép templomok és helyes utcák vannak.


Mi innen tovább utaztunk Ripostoba, majd átszálltunk a hagyományos vonattársaság vonatával mentünk fel Taorminába (Taormina-Giardini a vasútállomás neve, innen lehet egy busszal felmenni a hegyoldalban lévő Taormina városába). És habár valóban szép a kilátás, mi csak egy fél napot maradtunk, nehezen bírhatóan turistás, megcsinált, lehúzós város.
Innen utaztunk le vonattal Szirakúzába, 2 óra az út (9 euró a jegy fejenként). Ez az a város, amit mindnkinek jó szívvel ajánlok, Ortygia, fél-szigeten lévő óvárosi rész pazar, remek halpiac van rajta, ami vasárnap kivételével minden nap nyitva áll, kis utcák, templomok tömege az elképesztő színű és tiszta vízű tenger partján, ráadásul van egy fantasztikus római és görög romokkal teli park is a városban. 


Egész Szicíliában nem volt szerencsénk az éttermi kajálással, így jó helyet nem tudok ajánlani, úgyhogy minden odautazónak a legjobb tanácsom, hogy a legfinomabb és egyébként a legolcsóbb dolog piacon vásárolni a frissen fogott halat és rákot és egyszerűen csak vajjal, fokhagymával, citrommal otthon kisütni! 


Ráadásul ahogy a piac utcájára befordultok az első árusnál balra pedig olyan aszaltparadicsom pürét lehet kóstolni és venni, amilyet még életemben nem ettem. 

A piacon vett minden halat helyben kifilézik neked, így más dolgod nincs, mint venni (mi éppen egy szép makrélát), hazavinni, sózni, borsozni, a hasába fokhagyma és citromszeleteket tenni, olívolajjal meglocsolni és a forró grillserpenyőn megsütni és mielőtt kész, 2-3 dkg vajat rádobni. Szicíliában az #egyélhelyit és az #egyélszezonálisat csodás narancsos édeskömény salátát jelent, remekül illik az ilyen sült halakhoz! 1 édeskömény vékonyra szelve + 2 vérnarancs kifilézve + fél citrom leve + 1 ek olívaolaj + só, bors. 

Csodás durbincs, szardínia, rákok, polipok, ráják sokasága kapható, egyszóval hagyjátok az éttermezést és menjetek sokat piacra, érdemes kísérletezni!