Minden, amit a spárgáról tudni érdemes

  • 2017.05.08.
  • 3

Minden, amit a spárgáról tudni akartál, de sosem merted megkérdezni: hol vedd, hogy tárold, hogyan főzd és süsd puhára!
Spárgológia
 A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen zömmel tenger- és folyópartokon él. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Az ógörögök az általuk ismert másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották. Nevét is azóta használják, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki. 
Egészséges növény: A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag, zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint, kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van. Klasszikus diétás fogás! 

Spárga tárolása
A spárgát tárolni leginkább úgy érdemes, hogy levágunk a végéből 2 cm-t, egy befőtetsüveg vízbe helyezzük és egy zacskót húzunk a tetejére. A hűtőben 5-6 napig bírja így "hervadás" nélkül.

 
Spárga beszerzése
A dolog nyilván már a beszerzésnél kezdődik: minél vastagabb a spárga, annál szálkásabb lesz, úgyhogy tilos azokat az olcsóbb, bumfordin vastag fehér spárgákat megvenni a piacon, kivéve, ha utólag átszűrt krémleves lesz belőle. Ceruza vagy ujjnyi vastagságút érdemes venni, azok még nem (olyan) fások.
Három piacot körbejártam, hogy megnézzem hol lehet a legszebb és legolcsóbb kistermelői spárgát kapni idén - hogy nektek ne kelljen :) Az árak fél kiló spárgára vonatkoznak és 400-980Ft között mozognak.
 
Fény utcai piacon
A földszinten rögtön a bejáratnál árulnak a kistermelők 600-980Ft közötti áron.




Hunyadi téri termelői piacon (péntek-szombat)
Szép, vékony, zsenge spárgák 400-500Ft árakon, de a termelők csak pénteken és szombaton vannak kint.


Lehet téri piacon 
Földszinten, középen vannak a kistermelők, vékony spárgát 400-700Ft közötti árakon is találni.



Spárga főzése
Korábbi posztomat idézve, a puha spárga főzésének a titka: a szódabikarbóna. A teljesen újonnan fellángolt konyhai kémia iránti szerelmem eredményeként (miért nem így tanítják a kémiát, miért? miért???) már azt is értem, hogy miért kell szódabikarbónát tenni a főzőlébe: egyrészt segít megőrizni a spárga színét, másrészt a bikarbóna lúgossága megbontja a növényi sejtfalat, puhább spárgákat eredményezve (ezért rossz ötlet citromlevet tenni a főzőlébe, mivel a citrom savassága erősíti a sejtfalat)

Fehér és lila spárga főzése:
Alaposan megmossuk, és a végéből levágjuk a kemény részt. Zöldségtisztítóval a spárga fejétől indulva lehántolunk a héját (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). A spárgákat kb. 120 mm hosszú, egyforma darabokra vágjuk. Olyan edénybe tesszük, amelyben fektetve elférnek a spárgaszárak és ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje (kb. 4 csésze). A vízbe 1 teáskanál sót és fél teáskanál cukrot teszünk. Felforraljuk majd közepes lángon főzzük 12 percig (a vastagabbakat 3-4 perccel tovább főzzük). A spárgákat a főzőlében hagyjuk kihűlni tálalásig.


Zöld spárga főzése:
Alaposan megmossuk őket, majd lecsöpögtetjük.
A ceruza vékonyságú spárgákat nem hántoljuk, mert még nem kemény a héjuk. Az alsó kemény részt letörjük: ha vízszintesen fogunk egy spárgát és meghajlítjuk mindkét végénél, akkor ott fog eltörni, ahol végződik a kemény rész. Elég egy-két spárgával megtenni ezt a próbát, majd a többinek is kb. ott vágni le a végét. A spárga oldalán kiálló hegyes levélszerű részeket kis késsel eltávolítjuk. 
Az ujjnyi vastagságú spárgáknak szintén levágjuk a kemény végét, majd a megmaradt spárga felétől zöldségtisztítóval lehántjuk a héját a szár aljáig (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). Egy lábosban, amiben a spárgák fektetve elférnek, felforralunk 2 liter vizet, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál szódabikarbónával és fél teáskanál cukorral. A forrásban lévő vízbe betesszük a spárgákat. 
A ceruza vékonyságú spárgákat 1 percig, az ujjnyi vastag spárgákat 2 percig főzzük és azonnal tálaljuk vagy hideg vízben lehűtjük és nedves szalvéta közé téve a hűtőbe tesszük felhasználásig. 


Spárga sütése
A vékony zöldspárgát a sütőben 200fokon 13-14 perc alatt tökéletesre sütni. 

(Kép innen)