Körtés rácsos pite

  • 2017.03.22.
  • 3

Az egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem az, amikor nagymamámmal ülünk a melléképület verandáján, és jóízűen majszoljuk az ősöreg körtefánk isteni termését. Ez a „körteszeretet” máig megmaradt, így ezt a gyümölcsöt nagyon szívesen fogyasztom bármilyen formában a befőttől kezdve a gyümölcslevesen át egészen a pálinkáig…:) Nemrégiben kaptunk Törpirivel pár darab igazán jóízű, gyönyörű körtét, így semmi sem akadályozhatott meg egy fűszeresen illatos pite megalkotásában!

Hozzávalók a töltelékhez:
-8 db körte
-1 citrom
-20 dkg cukor
-1 teáskanál fahéj
-Fél teáskanál őrölt gyömbér
-10 dkg vaj
-3 evőkanál liszt
-Vanília (lehet aroma, vagy kivonat is)
Hozzávalók a tésztához:
-40 dkg liszt
-8 dkg cukor
-1 tojás
-20 dkg vaj
-Csipet só
-2-3 evőkanál víz
-A kenéshez 1 tojás

Ne is húzzuk az időt, essünk neki a piténk tésztájának! Egy tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Keverjük össze ezeket a száraz hozzávalókat. A szobahőmérsékletű vajat tegyük a lisztes-cukros keverékhez, és a két kezünkkel morzsoljuk össze az alapanyagokat. A tojást verjük fel 2-3 evőkanál vízzel, és öntsük hozzá a készülő tésztánkhoz. Jól dolgozzuk össze ezeket, és folpackba, vagy alufóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe 1 órára!
Amíg a pitetésztánk pihen, addig készítsük el a tölteléket:
A körtéket mossuk meg, negyedeljük fel, és vágjuk ki a magházukat. Olvasztott vajon pároljuk meg a gyümölcsöt a cukorral, és a fűszerekkel. A töltelékbe reszeljük bele a citromhéjat, és ha gondoljuk, facsarjunk bele a levéből is ízlés szerint.
Amikor teljesen átpuhultak a körteszeletek, akkor villa segítségével nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a lisztet. Végül következhet a vanília, és ezzel el is zárhatjuk alatta a gázt.

Kenjük ki vajjal a piteformát, és vegyük elő a tésztát a hűtőből. A tészta 2/3 részét nyújtsuk ki a sütőformánk nagyságának megfelelően, majd a sodrófára feltekerve helyezzük bele, és egyengessük el szépen a formában. Oszlassuk el egyenletesen a tölteléket a tésztán, majd nyújtsuk ki a maradékot is. Éles kés segítségével vágjunk csíkokat belőle, és tetszőleges alakban helyezzük el a sütink tetején.
A berácsozott finomságot kenjük meg felvert tojással, és 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára!
Jó étvágyat hozzá!