Bazsalikomos paradicsomleves friss paradicsomból

  • 2015.06.26.
  • 3

Pár nappal ezelőtt édesanyámtól bőven kaptunk paradicsomot. Nagyon szeretjük ezt a zöldséget nyersen, sütve, főzve, de bármilyen formában jöhet. Törpirivel nagy fogyasztói vagyunk a paradicsomlevesnek (legyen szó a magyaros, vagy épp a fűszeresebb „olaszos” verzióról), ám nem mindig van alkalmunk friss paradicsomból elkészíteni ezt a fogást. Most azonban minden adott volt a sikerhez. Bátran mondhatom, hogy nem csalódtunk, így aki csak teheti, kövesse a példánkat, és üsse össze ezt a gyors, ízletes, olcsó finomságot!

Hozzávalók:
-75 dkg paradicsom
-1 fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-Só, bors, bazsalikom, oregánó, cukor

A paradicsomokat mossuk meg, metsszük be keresztbe, majd dobjuk őket egy-két percre forró vízbe. Ezután öblítsük-, és húzzuk le a héjukat.  
A vöröshagymát dinszteljük meg, adjuk hozzá a meghámozott paradicsomokat, és botmixer segítségével pürésítsük. Engedjük fel annyi vízzel, hogy nagyjából krémleves sűrűségű maradjon (ez persze ízlés szerint változhat). Fűszerezzük sóval, borssal, cukorral, oregánóval, bazsalikommal. Remekül passzol még a paradicsomhoz a rozmaring, illetve a kakukkfű is, bátran kísérletezzünk velük! Törjük a levesbe a fokhagymát, majd pár perc főzés után ismételten „essünk neki” a botmixerrel. Ha ezzel megvagyunk, tegyük vissza a gázra, és főzzünk bele betűtésztát.

A zöldfűszerek nagyon jó barátságban vannak a paradicsommal :) 
Természetesen kínálhatjuk másik feltéttel is. Ez lehet reszelt sajt, mozzarella darabkák, pirítós, kruton, és még ki tudja mennyi finomság. Csak a képzeletünk szabhat határt!
Jó étvágyat hozzá!