Teljes kiőrlésű kenyér - betekintés egy óvodapedagógus-jelölt feladataiba

  • 2015.04.17.
  • 0

A főiskolán azt a feladatot kaptuk az egyik kurzus kapcsán, hogy tervezzünk egy hetes projektet óvodai csoport számára. A mi témánk a "ház körül élő madarak" volt, így minden foglalkozás valamilyen módon kapcsolódott olyan kis madarakhoz, mint a veréb, a cinege vagy a rigó. A madaras mesék, versek, énekek és megannyi kézműves foglalkozás mellett az én feladatom a pénteki napra családi délután szervezése. Ennek apropóján az az ötletem támadt, hogy fő tevékenységnek süthetnénk a gyermekekkel egy teljes kiőrlésű kenyeret magvakból, melyek a kismadarak eleségei közé tartoznak.

 
Kerestem ház olyan alapreceptet, amibe nem kell élesztő, ami egyszerű annyira, hogy óvodai körülmények között elkészíthető és a gyerekek is bekapcsolódhatnak. Találtam is egy ilyen verziót, mely tökéletes az ár szempontjából, hiszen minimális hozzávalókból készül, időben belefér egy ovis délelőttbe, és a sikeressége is biztosított.
 

 
A végeredményből kóstolót kaptak a hallgatótársaim. :)
A hozzávalók szabadon változtathatók, bővíthetők (ez az összetétel saját, az eredeti recepten én is változtattam):
- 3 bögre teljes kiőrlésű liszt ( én rozslisztet használtam, de bármilyen liszt alkalmas)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 6 ek vegyes mag (lenmag, napraforgómag, szezámmag , tökmag )
- 5 dl szénsavas ásványvíz

Az elkészítése végtelenül egyszerű:
Keverjük el jól a száraz összetevőket, óvatosan öntsük bele az ásványvizet, majd ezt is keverjük ki alaposan.  Simítsuk egy kiolajozott formába – ez az adag egy átlagos őzgerincformát tölt meg. Szórjunk a tetejére még magokat, majd süssük közepes hőfokon tűpróbáig.

Egyszerű, gyors, egészséges és sokkal olcsóbb, mint a bolti teljes kiőrlésű kenyerek.