13 napig érlelt hizlalt-csirke combja töltve

  • 2018.03.19.
  • 3

Ezt az érlelést „bolti” csirkéből ne próbálja meg otthon senki! :) De komolyan. A gyári csirke pár nap múlva büdös lesz, a piaci vágott sem jó. Ebben az esetben csak minimum Label Rouge minőségű, megfelelően vágott, kopasztott, hűtött, szabadtartású csirke, úgynevezett effilé használható. Csak ez alkalmas érlelésre, ez ma idehaza legkönnyebben az Alemittától szerezhető be. Az így előkészített csirke hűtőben, zsírpapírba csomagolva, 2 naponta átforgatva 2-3°C-on 60-80 % páratartalom mellett érlelhető, eltartható 13-14 napig. A poszt végén megnézhető néhány fotó egy 13 napig érlelt csirkéről és bontásáról. Én már nem először főzök érlelt csirkéből – tulajdonképpen szinte két hetente. Ennyit arról, hogy a csirke csak frissen jó. :D Ínyesmester (Magyar Elek) szerint a rántani való csirke csak akkor az igazi, ha közvetlenül az elkészítés előtt vágják – igen, de az egy más műfaj.

Aki még nem evett hizlalt csirkét, annak elmondom, hogy ez jó kis zsíros alapanyag, ideális például sütőben sütésre. Magáról az ételről csak annyit, hogy egy igen ízes, finom töltött comb kerekedett belőle, alább a recept, hogy hogyan készült. Töltött csirkét valószínűleg mindenki tud készíteni, de azért lehet, hogy néhány ötlet jól fog jönni.
Egyébként egy ilyen érlelt (főleg, ha hizlalt is) csirke ízben köröket ver minden más csirkére. A többi csirke, csak mintegy tartalmi kivonata ennek. Sokan nem tudják, de a híres Bresse-i csirke is hizlalt és ennek megfelelően üdvözítően zsíros is, ahol kell. Az alábbi linken látható top minőségű „effilé baromfikkal” a (Miéral termékválaszték) magyar vásárló ritkán, vagy még inkább sohasem találkozik, pláne nem a szupermarketek polcain. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra mindig találhatunk, ha nem is mindig ilyen top baromfikat, de azért igen jó minőségűeket a boltokban, persze nem a linken látható választékban.:) Kedvencem, a "pólyált" Bresse-i csirke, kappan és a kakas nagyon cuki így csomagolva. Szóval ezeket elnézve kijelenthetem, hogy van még hová fejlődnünk … :D
Itt megnézhető egy film az érlelésről, kóstolásról - a német Galileo Tv egyik adása. Az alábbi linken éppen a legdrágább Miéral vásárolható:
De akkor nézzük az én töltött csirkémet ...
[...] Bővebben!