Rántott hús bécsiesen és japánul …

  • 2018.02.20.
  • 1

A rántott hús az, ami jöhet bármikor – imádjuk. :) De vajon tudunk-e jó rántott húst készíteni? Állandóan azt hallom, hogy a világ legjobb rántott húsát Japánban készítik, meg Bécsben. Ebből nekem az jön le, hogy például mi sem igazán tudunk rántott húst készíteni. Mert mi is a jó rántott hús ismérve? A vékony vagy vastag hús? A ropogós vagy a nem ropogós bunda? Olvasok olyat is a neten, hogy sütés után hideg vizes csap alá tartják, vagy vegetás vízbe merítik egy pillanatra, hogy ne legyen olyan száraz a bunda, meg kapjon valami ízt. Nooormális! Ha ilyeneket olvasok, már nem is olyan hihetetlen számomra az, hogy tényleg nem tudunk elkészíteni rendesen egy rántott húst sem. Kezdjük a fő alapanyaggal. Ebben az esetben most két alapanyag jöhet szóba, a tejes borjú és a sertéskaraj. A tejesborjút rögtön szkippelhetjük is, mert idehaza nem beszerezhető, főleg nem jó minőségben, a növendék borjú húsa itt nem játszik. Ez szerintem leginkább sertésszűzzel, azon belül is legjobban mangalicával válható ki, de innentől már nem nevezhető bécsiszeletnek.

A karajt, azt szerencsére nem kell helyettesíteni, bár itt is fontos, hogy szaftosabb hosszúkarajt válasszuk. Minden esetre nagyon fontos, hogy ezek a húsrészek ne ipari sertésből származzanak, ezek vizes, íztelen húsa nem jó, kiváltképp a rántott húshoz nem, ahol a jóízű hús a főszereplő, gyakorlatilag fűszerezés nélkül. Ebből kiindulva, elég ritkán készítettem rántott húst, illetve csak akkor, ha hozzájutottam jó húshoz. Például legutóbb a képen látható mangalica hossszúkarajhoz. Ez a hús a japánok rántotthúsáért, a tonkatsu-ért kiáltott, olyan szép márványos. A tonkatsu egy vastagon elkészített hús, száraz húsból nem lesz jó. Ez olyan lett, hogy szinte átesett rajta a kés szeleteléskor.

A második fontos összetevő a prézli, e nélkül nincs jó rántott hús. Én kizárólag frissen készítem, jó minőségű vajaskifliből. Az így elkészített prézli fantasztikus friss kifli illatú, nem hasonlítható az előregyártott társaikhoz. A sütőzsíradék meg tiszta ízű mangalica zsír vagy még inkább ghí legyen. A japános rántott hús esetében még megengedett lehet a jó minőségű sütőolaj szerintem. Szóval, ha valaki azt hiszi, hogy ő készíti otthon a világ legjobb rántott húsát, gondolkodjon el rajta, hogy milyen húst használ, milyen prézlit, miben és hogyan süti.
A kétféle rántott húshoz most is Fekete Zsóka kiváló, biotakarmányon tartott mangalicáinak húsát használtam.

Azt kell mondjam, ezentúl bármelyik jöhet. A két étel teljesen különböző, ízben és más tekintetben is, nem tudom, melyik a jobb. :) Akkor most jöjjenek a receptek.
[...] Bővebben!