Téli leveles tésztás finomságok

  • 2018.02.01.
  • 8

Imádom a leveles tésztát. Szerintem egy háztartásból sem hiányozhat. Egy csomó egyszerű finomság készíthető belőle, és még túl nagy konyhai jártasság sem kell hozzá. Minden évszakban csak kiválasztjuk a legfinomabb alapanyagokat, egy kis fűszert adunk hozzá, leterítjük vagy feltekerjük, és kész is az isteni vacsora!
Elhoztam Nektek a két legújabb kedvencemet, ezúttal téli finomságokkal megpakolva. A barátaimon már teszteltem, és mind a kettő átment a szűrőn! Most pedig az érdekelne, hogy Ti melyiket kóstolnátok meg azonnal?

Téli almás-currys-sajtos lepény
Bár egész évben lehet már venni, nekem mégis az egyik leginkább téli alapanyag az alma. Emlékszem gyerekoromban nagy zsákokban tároltuk a pincében, és én csak reméltem, hogy a tél végéig kitart! Ezt a lepényt az alma édeskés íze, az ementális Medve sajt, a ropogós dió és curry teszi igazán különlegessé.
Elkészítés idő: 30 perc
Hozzávalók:- 1 csomag leveles tészta- 1 doboz Medve Ementáli Sajtos Szendvicskrém- 1 nagyobb vagy 2 kisebb alma - 10 dkg dió- 1 teáskanál curry
Szükséges eszközök:- vágódeszka - kés- szilikonlapát- egy nagyobb tepsi 
Elkészítés:1. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
2. A almát mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre. A diót aprítsuk fel.
3. A tepsibe terítsük ki a leveles tésztát. Külön sütőpapírra nem lesz szükség, mert a tésztát azzal együtt csomagolják. Kenjük rá egyenletesen a sajtot, a szilikonlapát segítségével. Fektessük szép sorba a lepényre az almaszeleteket, majd szórjuk meg a dióval és a curryvel. A tészta széleire is tegyünk, így mikor felhajtuk 1-1 cm-t a lepény széleiből, a hajtás alá is jut belőle. (Fázis fotók a galériában »)
4. Tegyük a lepényt előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép ropogósra. 
 
Téli gombás-sajtos lepény
A másik nagy kedvenc téli alapanyagom a gomba. Ami persze nekem csakis kakukkfűvel az igazi. Ehhez már csak egy kis szárzeller és ementális Medve sajt kell, s kész is az isteni vacsora.

Elkészítés idő: 30 perc
Hozzávalók (20-22 csigához):- 1 csomag leveles tészta- 1 doboz Medve Ementáli Sajtos Szendvicskrém- 10 dkg gomba- 1 szál szárzeller- 1 teáskanál szárított kakukkfű
Szükséges eszközök:- vágódeszka - kés- szilikonlapát- egy nagyobb tepsi 
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra. 
2. A gombát hámozzuk meg, és mossuk meg a zellerrel együtt. Mind a kettőt vágjuk vékony szeletekre. 
3. A tepsibe terítsük ki a leveles tésztát. Külön sütőpapírra nem lesz szükség, mert a tésztát azzal együtt csomagolják. Kenjük rá egyenletesen a sajtot, a szilikonlapát segítségével. Fektessük szép sorba a lepényre a zellert, majd a gombát és szórjuk meg a kakukkfűvel. 
4. Tekerjük fel jó szorosan. A sütőpapírral együtt emeljük át a tepsibe, vágjunk 1 cm vastag szeletekre, és helyezzük szépen egymás mellé a tepsibe. Körülbelül 20-22 szelet lesz belőle. (Fázis fotók a galériában ») 
5. Tegyük a meleg sütőbe, és 15-20 perc alatt pirítsuk ropogósra.