Fűszeres burgonyakrémleves

  • 2016.02.16.
  • 4

Ez egy egyszerű és gyors moldovai leves. Ugyanis az ottani konyha a burgonyán és az ott helyben termesztett más alapvető zöldségeken sárgarépán, vöröshagymán alapszik. Ez az leves is ebből áll, egy kis finom sajttal és Cayenne-borssal megfűszerezve. Tökéletes hozzá a csirkealaplé, de ha zöldségalaplével készítjük, akkor vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. Egy kis ropogós pirítóssal laktató fogás válik belőle.Íme a recept:Hozzávalók:50 dkg burgonya (lisztes burgonya, ami jól sűrít)2 vöröshagyma1 sárgarépa4 dkg vaj1,2 liter alaplé (csirke vagy zöldség)ízlés szerint Cayenne-bors10 dkg Cheddar sajt (vagy valamilyen félkemény sajt)ízlés szerint sóízlés szerint borspetrezselyem a díszítéshez (vagy metélőhagyma)Elkészítés:A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, megmossuk. A sárgarépán szintén megpucoljuk, majd karikákra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk.A vajat egy fazékban megolvasztjuk, rátesszük a burgonyát, répán és vöröshagymát, majd fedő alatt, kis lángon 10 percig pároljuk.Hozzáadjuk a Cayenne-borsot és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 25 perc alatt puhára főzzük.Közben a sajtot lereszeljük, egy keveset félreteszünk belőle a tálaláshoz.Ha a zöldségek megpuhultak, egy botmixerrel pürésítjük, majd a sajtot hozzáadva addig melegítjük, míg a sajt teljesen elolvad.A petrezselymet felaprítjuk.Melegen egy tányérba szedünk egy adagot, a félretett reszelt sajttal megszórjuk, majd petrezselyemmel is megszórjuk. Magában vagy pirítóssal fogyasztjuk.Jó étvágyat!Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Levesek minden alkalomraHa tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai