Kakukkfüves arab pogácsa " uborkás mártogatóval

  • 2016.02.13.
  • 6

Egy Szaúd-Arábiából származó pogácsa recept, mely tökéletes Valentin-napra, de simán csak úgy falni is A nehezebb részt a gép végzi helyettünk, most helyettem is, hiszen lágy tészta lesz belőle. Aztán egy kis türelem kell, majd formázni, megint türelem, megsütni. A mártogatóst elkészíteni és ha szeretnénk, hogy más fogyasszon belőle, akkor nagy-nagy lelki erő, különben mind be fogod falni! Íme a recept:Hozzávalók:3 evőkanál vaj a sütéshezPogácsához:27,5 dkg liszt1 csomag szárított élesztő (7 g)1 teáskanál só2 evőkanál szárított kakukkfű (vagy 1 csokor friss)1 tojás1,25 dl langyos tejUborkás mártogatóshoz:1 kígyóuborka3 dl sűrű, natúr joghurt4 gerezd fogkhagymaízlés szerint só5 szál friss menta (nálam kimaradt, mert nem kaptam)Elkészítés:A lisztet, élesztőt, sót és kakukkfüvet, ha friss aprítsuk fel, egy tálba tesszük és összekeverjük. A tejet langyosra melegítjük, beleöntjük a lisztet keverékbe, hozzáadjuk a tojást is, és az elektromos mixer dagasztó karjával összeállítjuk a tésztát. Amikor kész, lefedjük egy konyharuhával és 45 percig kelesztjük.A tésztát átgyúrjuk és 16 részre osztjuk. Mindegyiket golyóvá formáljuk, majd lelapítjuk, egy tálcára tesszük és 15 percig hagyjuk kelni.Közben egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk. Nekem akkora serpenyőm van, hogy az összes pogácsa egyszerre el fért benne, de ha nincs ekkora serpenyőtök, akkor több részletben süssétek ki a pogácsákat. A megolvasztott vajra rátesszük a pogácsákat és 8-10 perc alatt, míg szépen megbarnul az alja, megsütjük, közben félidőben átfordítjuk. Egy tányérra kiszedjük és melegen tálaljuk, de persze hidegen is tökéletes.Az uborkás mártogatóst elkészíthetjük előre is, vagy míg várjuk, hogy megkeljen a pogácsa, de akár a végén is.A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón áttörtjük. Ha van mentánk, akkor apróra vágjuk. Az uborkát megpucoljuk, félbevágjuk hosszában és a magokat egy kanál segítségével eltávolítjuk, kidobjuk. Lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A joghurtot egy tányérba öntjük, hozzáadjuk az uborkát. Beletesszük a fokhagymát és a mentát, ha van, összekeverjük. Megsózzuk, megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Lefedjük fóliával és hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön és az ízek összeérjenek.Előételként tálaljuk.Jó étvágyat!Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Étvágygerjesztők, meleg előételekHa tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai