Zöldségkrémleves, szigorúan a kedvenc zöldségeinkből!

  • 2015.09.30.
  • 5

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam van olyan zöldség, amit belefőzök a levesbe, de sosem eszem meg, mert nem szeretem az ízét. Gondolom, akinek van gyermeke, annak sok gondot okoz a zöldségek elfogyasztatása Most megtaláltam a legjobb módját és bevallom, többet tettem bele a kedvenc zöldségeimből, de akad azért olyan is, amit nem fogyasztok el egészben. Így viszont IGEN! Ráadásul kevésnek bizonyult a leves, annyira finom lett. Íme a recept:Hozzávalók:kevés olívaolaj5 dkg vaj1 kg vegyes zöldségkeverék (bármi, amit a levesbe belefőznétek)1 nagy fej vöröshagyma1 fej fokhagyma1,5 l alaplé (vagy víz és leveskocka)ízlés szerint sóízlés szerint bors1 dl főzőtejszínTálaláshoz:petrezselyem1 dl főzőtejszínpirítósElkészítés:A zöldségeket megtisztítjuk, majd apró, egyforma méretűre vágjuk. Nálam a következő zöldségek voltak: sárgarépa, burgonya, karalábé, fehérrépa, kelbimbó, karfiol, zöldborsó. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymát is megtisztítjuk és fokhagymanyomóval összetörjük.Egy fazékban az olajat és a vajat összemelegítjük, felolvasztjuk. Beletesszük a vöröshagymát, pár percig hagyjuk párolódni, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a fokhagymát. 10 percig pároljuk a zöldségeket, közben megkeverjük, nehogy leégjen. Felöntjük az alaplével (vagy vízzel és ízesítjük leveskockával), majd felforraljuk és addig főzzük, míg minden zöldség megpuhul. Amint a zöldségek megpuhultak egy botmixerrel pürésítjük. A most már krémleves visszatesszük a tűzre, felforraljuk, majd 1 dl tejszínt belekeverünk, de ezzel már csak összemelegítjük, nem forraljuk fel!A petrezselymet megmossuk és szárazra töröljük, majd apróra vágjuk. A kenyeret megpirítjuk. A levest forrón kínáljuk. Tányérba szedjük, a tejszínből, lassan, óvatosan csigavonalat mintázunk a leves tetejére. Minél közelebbről öntsük a tejszínt, hogy a tetején maradjon, magasról öntve elmerül. A petrezselyemmel megszórjuk és a pirítóssal tálalva fogyasztjuk.Jó étvágyat!Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), látogass el a facebook oldalamra.Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai