Túrótorta málnával sütés nélkül

  • 2014.02.19.
  • 5

Valentin napra egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet készítettem. Sok receptet átnéztem, végül a Moha konyha által készített torta mellett döntöttem. Nem bántam meg, isteni lett. Tettem a fagyasztóba 3 vagy 4 kg málnát, még mikor szezonja volt, de teljesen elfelejtkeztem róla. Hogy hogyan, nem tudom, mert imádom a málnát. Most viszont bepótoltam, 2 dobozzal is kivettem, ami ha jól emlékszem 1 kg-nak megfelelő, mert 1/2 kg-ként tettem el :) A recept arányain kicsit módosítottam, de csak azért, hogy ne maradjon maradék. És persze készítettem két szívecske formát is, azt meg is ettük a vacsora után :)Íme a recept:Hozzávalók:Kekszalap:20 dkg édes, kakaós keksz10 dkg vajTúrókrémhez:
50 dkg túró1 nagy pohár tejföl12 dkg cukor1 citrom reszelt héja1 vaníliarúd magjai5 dl Meggle cukrászhab vagy habtejszín1 dl citromlé2 cs. lapzselatin vagy 20 g porzselatinDíszítés:1 kg fagyasztott málna (frissből valószínűleg a fele is elég)1 tasak piros színű tortazselé
Elkészítés:A kekszet aprítógépben ledaráljuk, ha ilyenünk nincs, akkor zacskóba tesszük és nyújtófával összetörjük. A vajat felolvasztjuk, majd a keksszel elkeverjük. A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd ebbe szépen egyenletesen belenyomkodjuk a keveréket, hűtőbe tesszük.A krémhez a túrót villával áttörtjük, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliarúd magjait, összekeverjük. A lapzselatin beáztatjuk hideg vízbe, majd a citromlét megmelegítjük és ebbe felolvasztjuk a kinyomkodott zselatinlapokat. Ha porzselatint használunk, akkor kis lángon kevergetve felolvasztjuk a citromlében. Kevés túrókrémet keverünk hozzá, majd belekeverjük az többi túrókrémbe. Jól keverjük el, hogy teljesen elkeveredjen a zselé a túróval.A jól behűtött cukrászhabot/habtejszínt habbá verjük. Óvatosan apránként a túrós masszába keverjük. A legjobb, ha először egy kevés habbal fellazítjuk a krémet, majd utána keverjük hozzá a többi a habot, így nem törjük össze. A kész krémet a kekszes alapra öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük, minimum 2 órára, hogy megdermedjen.A málnát, ha fagyasztott előző este kivesszük, hogy kiolvadjon, majd óvatosan, hogy ne törjön össze jobban, mint amennyire a fagyasztás során, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön róla. Tegyünk egy tálat alá, mert szükség lesz egy kevés málnalére a tortazseléhez. Ha friss málnát használunk, akkor vagy málnaszörppel vagy sima vízzel fogjuk a tortazselét készíteni.A lecsöpögtetett málnával szorosan kirakjuk a torta tetejét. A tortazselét a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan kanállal a málna tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed, majd a tortakarikát körbevágjuk és óvatosan eltávolítjuk a tortáról.Tipp: ha marad a málnából, tehát nem fér mind a torta tetejére, mint nálam is történt, akkor a tányérra tett tortaszelet mellé kanalazunk belőle. Baj nem lesz, főleg, ha málnaimádók vagyunk :)Jó étvágyat!