Lengyel káposztás tészta

  • 2013.05.16.
  • 2

Történt a múlt héten, hogy sikerült 4 kiló savanyú káposztát vennem, ami el is kezdett megromlani (valami rejtély folytán, pedig bontatlanok voltak), ezért gyorsan el kell használnom őket. A történet másik szála, hogy van nekem 2 lengyel barátném, hát gondoltam megkérdezem az egyiket, hogy mit ajánl a káposztából. Mutatott sok-sok érdekes receptet (amit asszem ki is kell majd próbálni), nekem pedig erre esett a választásom. Nagyon gyorsan elkészül, azonban könnyű nyári vacsorának nem nevezném......mindegy, nálunk híre-hamva sincs a nyárnak. Adriana szerint mindegy milyen tésztát adok hozzá.Volt itthon lengyel üveges erdei gombám, amit nem is tudom milyen megfontolásból vettem meg múltkor a lengyel boltban, de ehhez az ételhez most nagyon jól jött. Volt az üvegben babérlevél és fokhagyma is, azt is benne hagytam, igaz a recept eredetileg nem tartalmazza egyiket sem.A recept innen származik. Hozzávalókfél kiló savanyú káposzta2 ek paradicsompüré10 dkg bacon20 dkg sonka20 dkg gombakb 30 dkg tésztasó, bors (fokhagyma és babérlevél opcionálisan)ElkészítésA tésztát sós vízban a szokásos módon elkészítjük.Amíg fő a tészta, addig a szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kockázott sonkát és a a gombát, kb 5 percet pirítjuk őket együtt, rányomjuk a paradicsompürét, hozzáadjuk a káposztát, jól elkeverjük, sózzuk-borsozzuk és fedő alatt kb 15 percet pároljuk (amíg a káposzta puha lesz, de még roppanós marad)A végén a káposztát összekeverjük a tésztával