Kacsa tikka masala

  • 2013.04.22.
  • 3

A történet tegnap kezdődött, tudniilik itt Angliában minden héten van amolyan használt piac, ahová az emberek kivihetik a megunt/felesleges dolgaikat és ahová én rendszeresen és szívesen járok. Ennek eredményeként mára egy egész könyvtárnyi szakácskönyvre tettem szert fillérekért, viszont az indiai még hiányzott. Nem azért mert eddig nem volt kint ilyen, hanem mert azt gondoltam, mit nekem indiai, egyszer ettem, nem sikerült barátságot kötnöm vele....kész, nekem nem kell indiai szakácskönyv. Jobban átgondolva a dolgot azonban rájöttem, hogy a jelenlegi étkezésünk nagyon sok hasonlóságot mutat az indiai konyhával (ma megszámoltam, 37 féle fűszerem van itthon), ezért tegnap megvettem életem első indiai szakácskönyvét. Találtam is benne sok-sok érdekesnek látszó ételt.......a tikka masala különböző változatai nagyon kedveltek indiai éttermekben, a csirke tikka masala pl -a könyv szerint-a világ leghíresebb indiai étele, eredetileg azonban nem is indiai, hanem angol találmány. Hogy ez mennyire igaz nem tudom.......ez a kacsás verzió is szerepel a könyvben, a csirkéstől pontosan annyiban tér el, hogy kacsahússal készül.Hozzávalókkb 80 dkg kacsamell bőre nélkültikka pác1 nagyobb vöröshagymakókuszzsír4 gerezd fokhagyma2,5 cm friss gyömbér1/2 teáskanál kurkuma1/2 teáskanál chilipor1 teáskanál örölt korianderhimalájasó 1 teáskanál paradicsompüré200 g darabolt paradicsom-konzerv1 zöld kaliforniai paprika3,5 dl víz4 evőkanál tejszín (én kókusztejjel helyettesítettem)ElkészítésA húst kb 2*2 centis kockákra vágjuk és 6 órára bepácoljuk a tikka páccalFa pálcikákra húzzuk a húsdarabokat és sűrűn megforgatva, minden oldalán grillen megsütjük. Az egyes darabokat lehúzzuk a pálcikárólA hagymát apróra vágjuk és pici olajon/kókuszzsíron kis tűzön pirítani kezdjük. Kb 8-10 perc után hozzáadjuk a reszelt fokhagyma gerezdeket és a reszelt gyömbért, hozzákeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, fűszerezzük, sózzuk,
felöntjük a vízzel, beletesszük a húsokat és a vékony csíkokra vágott paprikát.Fedő alatt kb 20 percet pároljuk. A végén hozzákeverjük a tejszínt, még kb 2 percet hagyjuk a tűzön és kész.Kurkumával ízesített barnarizzsel tálaltam.