Diéta kompatibilis tortilla vacsora

  • 2013.04.18.
  • 0

Ezzel a sikeres vacsora fogással térek vissza a mindenféle érzékenység kimutatásával záruló vizsgálat utáni felkészülési időszakról. Az első hetek nem mentek könnyen, nagyon lehangolt, hogy mennyi mindentől el vagyunk tiltva (persze a férifgyomor érdekében), vége a kreatívkodásnak, ésatöbbi. Aztán elkezdtem felvenni a kesztyűt és keresni azokat a megoldásokat, alternatívákat, amiket fel tudok használni a finom fogások elkészítése érdekében.A legáltalánosabb tapasztalatom sajnos az, hogy egyelőre élelmiszeripari szinten nincs megkönnyítve azok élete, akik érzékenyek valamilyen, netalántán több összetevőre is. Nálunk ugye elég széles a kizárt élelmiszerek halmaza... tiltólistára került a búza és származékai, az árpa, a tojás (főleg a fehérje), a tej, utóbbi pedig nem a laktóz, hanem a tejfehérje miatt, csak hogy ebben se legyen egy szál könnyítés sem. Zöldségek közül a vörös vesebabbal és a zöldborsóval kellett megszakítanunk a barátságot, de ezek elkerülése nyilvánvalóan könnyebben megy.Igyekszem majd minden tapasztalatomat, sikerélményemet megosztani a bejegyzésekben, most például a recept kapcsán is adódik, hogy a tortilla lapokat vegyem górcső alá. Ugyanis hiába gondolná azt az ember, h a tortilla lapok kukoricalisztből készülnek, ez sajnos nagy tévedés. Legalábbis akármelyik csomagos tortilla lap csomagolását vizsgáltam meg a az élelmiszer boltban, mindegyik esetben azt tapasztaltam, hogy itt bizony nem kukorica, hanem búza torilláról beszélünk.Már-már kezdtem feladni a reményt, amikor eszembe jutott, hogy a Culinarisban is szokott lenni tortilla, gyorsan ellenőriztem is az ottani leírást és éljen, meglett a végeredmény. Nyilván, mint minden más esetben, nem a legolcsóbb megoldásról beszélünk, de az jóáras megoldások lehetőségét már lassan teljesen feladtam.Így is örömmel vettem, hogy egyáltalán találtam olyan lapokat, amik megfelelnek a diétának.Ezután már gyerekjáték volt a recept összeállítása - pláne hogy istenien variálható bármikor, készletre igazítható, sokféleképp elkészíthető. Nálunk most így készült:Hozzávalók 2 főre:fejenként 3-4 kicsi vagy 2 nagy kukorica tortilla lap1 kisebb csirkemell filé2 közepes fej vöröshagyma1-2 paradicsomnéhány csík kaliforniai paprikasó, borszsiradék (nekem most kókuszzsír) balzsamecet, Worcestershire szósz(plusz én még tejfölt is tettem a sajátomra)egy fél lime leve Első körben megtisztítottam és apró kockákra vágtam a csirkehúst, és nagyobb kockákra aprítottam a hagymát. Egy serpenyőben kókuszzsírt melegítettem és sóval, illetve borssal fűszerezve megpirítottam benne a csirkemelldarabokat.Amíg a hús elkészült, a felaprított hagymát szintén egy csipet só társaságában kevés kókuzsszíron pirítani kezdtem, majd amikor kezdte megadni magát, levettem a hő erejét, 1-2 ek Worcestershire szószt locsoltam rá és lassan, kb. 10-12 perc alatt puhára, édeskés-pikánsra pároltam.Ezután elkészítettem a salsa-t, amiket most egyszerűen apró kockákra vágtam a paradicsomot és a paprikát, kevés sót és borst hintettem rá és meglocsoltam a lime levével.Innentől már nagyon könnyű dolgom volt, egy serpenyőt felmelegítettem és megmelegítettem benne egyenként az épp fogyasztani kívánt tortilla lapokat, és szépen elkezdtem töltögetni. Először belekerült a hagyma, egy jóleső adag csirkekocka, végül a salsa, magamnak pedig tejfölt is pötyögtettem a tetejére. A nagyobb lapok feltekerve, a kisebbek félbehajtva, vagy ahogy tetszik, minden formában szuper eledel.Jottányi lemondást sem éreztünk a diétához összeválogatott összetevők miatt, és senki nem maradt éhes.Biztos hogy rendszeres megoldásként regisztrálom a konyhánkban ezt az ételt, és több verzióban is ki fogom próbálni. Most a pikáns ízű sült hagyma adott nagyon finom ízt a tekercseknek, de legközelebb avokádóval is mindenképp fel fogom turbózni a salsa-t, mert az is garantált siker lesz szerintem.Érzékenységgel nem rendelkezők természetesen a tejföl mellett sajttal, mondjuk egy jó kis cheddar-al is megspékelhetik a töltési folyamatot, a variációk sora végtelen.