Rosé kacsamell vegyes zöldségkörettel

  • 2012.06.24.
  • 1

Úgy döntöttem, hogy ezt a tényárt azon melegiben, még ma posztolom, különben sumákolás lesz és nem kerül fel soha. Pedig nagyon finom volt, kár lenne érte.A körettel kezdeném, mert nagyon kedvenceim az ezerféleképpen variálható tavaszi zöldségek, amiket serpenyőben vagy sütőben is el lehet készíteni. Egy biztos, hibázni nem lehet velük. Zsengék, frissek, ízletesek.A fogás húsrészeként ma egy kacsamell debütált. Tamás nagyon szereti, de elég sokszor eszik kacsát ebédidőben, így nem gyakran készítem. Most viszont mégis emellett döntöttem, és nem bántuk meg.Korábban a Blanchir-ban készítettünk ilyen rosé kacsamellet, és ha jól emlékszem az elkészítés módjára, akkor aszerint jártam el most is.Hozzávalók 2 főre:bőrös kacsamell filé (nekünk 1 fél pont elég kettőnknek)só, borspici vaj és olívaolajA körethez (a mennyiségek ízlés- és tetszés szerint alakíthatók):újkrumpliúj lilahagymapár gerezd fokhagyma2 kisebb cukkini1 csokor sárgarépasó, bors, olívaolajA köretnél semmi érdekesség nem történt, a megtisztított és felaprított darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, sóval és borssal fűszereztem, majd meglocsoltam némi olívaolajjal és 190 fokos sütőbe toltam. Kb. 25 perc alatt készült el.A kacsával sem volt bokros a teendőm sora. Először megmostam a húst, majd szárazra töröltem, és a bőrös felét beirdaltam (de nem vágtam be a húsig!!!). Ezután mindkét oldalról sóztam és borsoztam és meg is voltam az előkészítéssel.Amikor a köret már alakult és ígérte az elkészülést, egy serpenyőben pici vajat és olívaolajat hevítettem (tényleg csak keveset), majd bőrrel lefelé belehelyeztem a kacsamelleket. Körbepirítottam minden oldalon, hogy elzárjam a húslé útját, majd visszafordítottam a kezdő állásba. Addig sütöttem így erős-közepes lángon a húst, amíg a bőrös része szépen megpirult (kb. 5-6 perc attól függően, hogy milyen vastag zsírréteg van rajta, illetve hogy a hús maga milyen vastag). Ezután megfordítottam a másik oldalára, és szintén 5-6 percig sütöttem. Természetesen lehet hosszabban is sütni a húst, tulajdonképp csak megégetni nem érdemes, és ha valaki nagyon biztosra szeretne menni, a húshőmérőt is érdemes elővenni. Nekünk tetszetős ez a rosé állapot, amit nagyjából tapintás alapján sejtettem már a készítéskor.Amikor kivettem a serpenyőből a húsokat egy tányérra, pár percig pihenni hagytam, majd utána szeleteltem. Gyorsan elkészíthető, finom ebéd vagy vacsora. Tamás szerint 10/10-es. :-)